Dolar

32,3441

Euro

35,0983

Altın

2.310,12

Bist

9.079,97

İlişkileri gergin olan Hafter ile İtalya Dışişleri Bakanı görüştü

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-11 14:42:13

İlişkileri gergin olan Hafter ile İtalya Dışişleri Bakanı görüştü
Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) desteklediği General Halife Hafter, İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi ile bir araya geldi.

Hafter güçlerinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bingazi kentinde bir araya gelen ikilinin, Libya'da yapılacak seçimleri ve bu seçimleri güvenli, şeffaf ve sahtecilikten uzak hale getirme yollarını görüştü.

Yerel ve uluslararası platformda yaşanan son gelişmeleri ele alan ikili, Libya ile İtalya ilişkilerini ve çeşitli alanlarda ortak işbirliğini konuştu.

Hafter ile Milanesi ayrıca terör ve düzensiz göçle mücadelede iki ülkenin işbirliği, Avrupa devletleri düzeyinde çözüm bulma çabalarını masaya yatırdı.

Açıklamada, "İtalya'nın, Libya'nın istikrarını güvence altına alan herhangi bir Birleşmiş Milletler (BM) önerisini destekleyecekleri sözü verdiği" aktarıldı.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşme ile ilgili yapılan açıklamada ise Milanesi'nin Hafter ile bir araya gelmesinin, tüm taraflarla kapsamlı siyasi diyalog yapılması konusunu görüşme amacı taşıdığı kaydedildi.

İtalya resmi haber ajansı ANSA'nın aktardığı açıklamada, yıl sonundaki seçimlerden önce BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame gözetiminde yapılması düşünülen bu diyaloğun kapsamlı siyasi süreci destekleme ve Libya'nın istikrarı ile bütünlüğünü muhafaza etme amacı taşıdığı ifade edildi.

- İtalya ile Hafter gerginliği

İtalya'nın, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Libya Sahil Güvenlik Güçleri'ni desteklemek üzere Libya'ya geçen yıl deniz gücü göndermesinin ardından Hafter ile Roma yönetimi arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Hafter, söz konusu adımı, "Libya'nın egemenliğine saldırı" olarak değerlendirmiş, deniz gücünü havadan bombalama tehdidinde bulunmuştu.

İtalya'nın Trablus Büyükelçisi Giuseppe Peroni'nin "Libya'da bu yıl seçimlerin yapılmasına karşı olduğu, bu yolla iktidarı ele geçirmek isteyenlerin bulunduğu" yönündeki açıklamasının ardından ise gerilim daha da tırmanmıştı.

TM ise bu açıklamaları sebebiyle 9 Ağustos 2018'de İtalya'nın Trablus Büyükelçisini istenmeyen adam ilan etmiş, "Libya'nın içişlerine karışma" olarak değerlendirdiği bu açıklama nedeniyle İtalya makamlarını Libyalılardan özür dilemeye davet etmişti.

- Libya'daki siyasi istikrarsızlık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi, UMH Başkanlık Konseyini Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

Ülkede barış ve istikrarı tesis etmek amacıyla yerel ve uluslararası düzeyde pek çok girişimde bulunulmuş, bunların sonuncusu da geçen mayıs ayı sonunda Fransa'nın öncülüğünde gerçekleştirilen Paris Zirvesi olmuştu. Zirvede, Libya'da 10 Aralık 2018'de seçimlerin yapılması ve seçimlerin anayasal temellerinin atılması kararlaştırılmıştı.

Haber Ara