Dolar

32,3691

Euro

34,9843

Altın

2.326,26

Bist

9.079,97

İlber Ortaylı cevapladı: Çanakkale'de kaç Suriyeli şehit oldu?

Ortaylı, İstanbul'da yaşayan Suriyeli bir vatandaşın iddiasını cevapladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-11 16:38:17

İlber Ortaylı cevapladı: Çanakkale'de kaç Suriyeli şehit oldu?

İstanbul'da yaşayan Nizar Bitar isimli 50 yaşındaki Suriyeli, 9 Temmuz Pazar Günü Hürriyet'e verdiği demeçte şunları söylemişti:

"Benim korktuğum konu şu: Hangi Suriyeliler Türkiye vatandaşı olacak? Suriyeli adını kim bozdu? Neden adımız kötüye çıktı? Huduttan çok dilenci geldi. Onlar bizim adımızı kötülemek için rejim tarafından Türkiye'ye gönderildi. İstanbul'da patlama oluyor, bütün suçu Suriyelilere atıyorlar. Biz burada bedava yaşamıyoruz. 360 kişiyi çalıştırıyorum, yardım yapıyorum, vergi veriyorum Türk gibi. Beş yıl oldu geleli. Suriye'deki problemi düzelt, herkes döner. Ne hükümet ne de muhalefet bizi kullansın. Vatandaşlık olursa ordunuzda en az 200 bin Suriyeli olacak, farkında mısınız? Bazıları vatandaşlığı alınca, AK Parti'ye oy veririz diye düşünüyor. Yok öyle bir şey. 1980'lerde Bulgar göçmenleri geldi, neden vatandaşlık verdiniz? Şu anda kimin tarafında onlar? İktidarın yanında değiller, neden? Çünkü onlar milliyetçi. Biz de öyle olacağız. Çanakkale'de 70 bin Suriyeli şehit olmuş. Onu bil, sonra bize ‘defol' de. Bazıları o zaman Osmanlı vardı diyor ama o mirası siz aldınız; biz almadık ki. Biz öldük, mirası siz aldınız; neden biz almıyoruz da def olup gidiyoruz. Ben dilenci değilim. Hırsızın daha çok hakkı var burada. Hangi güvenden bahsediyorsun. Ben şimdi nereye gidebilirim ona bakıyorum, gitmek istiyorum!"

İLBER ORTAYLI CEVAPLADI

Tarih profesörü İlber Ortaylı, İstanbul'da bir lokantalar zincirinin sahibi olan 50 yaşındaki Suriyeli Nizar Bitar'ın bu iddiası için "abartılı bir sayı" dedi.

"SURİYELİLER SİLAH ALTINA ALINDI AMA..."

Suriyelilerin Osmanlı ordusunda silah altına alındığını, ancak çoğunun daha yakın cephelere gönderildiğini belirten Ortaylı, bununla birlikte atalarını Osmanlı olarak gören Suriyelilerin “hislerine fazla dokunmamak gerektiğini” de belirtti.

Ortaylı şunları söyledi:

"Şişirme onlar... Suriye'den asker alındı ama onların Çanakkale'ye gittiği doğru değildir. Çünkü askeri oradan getirmek çok zor. Kürtler için de aynı şey geçerli. Kürtyok orada... Yahudi var, Rum var. Sevkiyat zor. İmparatorluk büyük, Suriyeliler de savaştı tabii, başka cepheler var onlara yakın, Hicaz gibi ... Bunlar İmparatorluk'un insanları, fazla dokunmayın. Suriyeliler içinde öyle bir duygu var yani..."

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara