Dolar

32,5331

Euro

34,7167

Altın

2.487,86

Bist

9.524,59

İlber Ortaylı Ayasofya için ne dedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından Ayasofya'nın tekrar camiye dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalar hakkında tarihçi Prof Dr İlber Ortaylı ne dedi?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-09 06:30:46

İlber Ortaylı Ayasofya için ne dedi?

İlber Ortaylı katıldığı canlı yayında, Ayasofya'nın müze olarak kalması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurmaylarına verdiği talimatla başlayan tartışmalara tarihçi İlber Ortaylı da katıldı. “Biz İspanyol değiliz” diyerek Ayasofya'nın müze olarak kalması gerektiğini savundu.

İlber Ortaylı'nın açıklamaları

Müze kararını, Cumhuriyet hükümetimiz ve ilk Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki heyet karar vermiştir ve bu bu şekilde olacaktır. Uygunu budur. Burada bir takım törenlere lüzum yoktur. Kaldı ki, bir bölümünde ezan da okunuyor, namaz da kılınıyor. Buna itaat etmek zorundayız, bizim kararımızdır, bizim devletimizin kararıdır. Politika aracı yapılmasını doğru bulmuyorum. Bunu karşılayacacak bir gücünüz olması gerekir.

Efendim bunun örneği var mı? Yok. Kurtuba Camii'ni çevirdiler kiliseye, ortasına bir de katedral inşa ettiler. Berbat bir şey. Tüm yapısını bozdular. Bugün bile kilise olarak devam ediyorlar.

Biz onlara uymak mecburiyetinde değiliz. Biz İspanyol değiliz. Biz dünya devletiyiz. Kendimizi batı Avrupa'daki bağnaz kitlelerle bir ayarda tutarak hareket edemeyiz. Cumhuriyet hükümetinin 1934'teki kararına itaat etmek zorundayız. Biz güne uyalım. Bazı hareketleri yaptığımız zaman, dünyanın tüm ülkelerinde camilerimiz yapılıyor.

Haber Ara