Dolar

32,3417

Euro

35,1212

Altın

2.239,88

Bist

8.885,14

İkiz gebelik nasıl olur?

Çift yumurta ikizinde kardeşler aynı gene sahip olmadığı için cinsiyetleri ve görünüşleri farklı olabilir...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-21 09:13:50

İkiz gebelik nasıl olur?

Hamilelik süreci tüm ebeveynler için önemli haftalara gebe. Bu sürecin iyi yönetilebilmesi için tüm sağlık kontrolleri iyi yapılmalı ve tavsiyelere dikkatle kulak verilmeli...Bu süreçte ikiz gebelik ile karşı karşıya olan anne adalyarı ise çok daha farklı haftalar için hazırlıklı bulunmalılar...

İşte ikiz gebelik sürecindeki evreler...

Çoğul gebelikler arasında en sık görülen tür, ikiz gebeliktir ve rahim içerisinde birden fazla bebeğin aynı anda büyümesiyle gerçekleşir. Doğal yollar ile oluşmuş her 80 gebeliğin 1'inde ikiz gebelik görülür. Bu oran, ilaç veya tüp bebek tedavisi görenlerde daha da artar. İkiz gebelik; adet döneminde birden fazla yumurtanın döllenmesi ve ayrı ayrı rahim içerisinde gelişmeye başlamasıyla (çift yumurta ikizi) veya döllenen bir yumurtanın içinde bölünmesi sonucu oluşmasıyla (tek yumurta ikizi) gerçekleşir.

Çift yumurta ikizinde kardeşler aynı gene sahip olmadığı için cinsiyetleri ve görünüşleri farklı olabilir. Ana rahminde iki plasenta bulunur, ikiz bebeklerin plasenta ve amniyon sıvıları farklıdır. Tek yumurta ikizinde ise genetik yapılar aynı olduğu için bebeklerin cinsiyeti aynı olur.

Belirtileri

Hamileliğindeki pek çok belirti ikiz gebeliğe işaret edebilir;  İkiz gebeliklerde bulantı ve kusma, tekil gebeliklere göre daha sık görülür. 

Özellikle ilk 3 ay olmakla beraber hamilelik süresince kilo alımı da tekil gebeliklere göre fazladır. 

İkiz gebeliklerde mesane üzerine baskı daha fazla olduğundan bu dönemde idrar sıklığın da artabilir.

İkiz gebeliğin tespitini, ultrasonografi teknolojisiyle rahatlıkla yapmak mümkün. Gebelikte ilk ultrason için en ideal zaman, hamileliğin 7. haftası. İkiz gebeliğin varsa döllenmeden 1 ay sonraki ultrason kontrollerinde belli olacaktır.

İkiz gebelikler dahil olmak üzere çoğul gebeliklerde gelişimsel anomaliler daha sık görülür. Bunların nedenleri arasında; ileri yaşta annelik, tek yumurta ikizliği ve neticede bir bebekte olabilecek sorunun iki gebeliğin birlikte yaşanmasıyla daha yüksek oranda olabilme ihtimali sayılabilir.

Haftalık periyod

İkiz gebeliğin takibinde plasentanın tek ya da iki tane olup olmaması çok önemlidir. Hamileliğin 11. ve 15. haftaları arasında bebeklerin ayrıntılı ultrasonografilerinin yapılması çok önemli. Gelişmiş ultrasonografi teknolojisiyle bebeklerinin detaylı fotoğraflarının incelenmesini ve herhangi bir anomali varsa bunun erkenden teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz...

Hamileliğinin ikinci yarısında senin ve bebeklerinin sağlığı için normalden daha fazla izlenmen gerekmekte. Gebeliğinin 20. haftasından sonra 3 haftada bir, 26. ve 28. haftalardan sonra ise 1 ya da 2 haftalık arayla doktor kontrolü tavsiye edilmemkte.

Ultrason ile bebeğin cinsiyeti en erken 3. ay bitiminde (13. hafta) anlaşılsa da bebeklerinin cinsiyetini, hamileliğinin 15. ve 20. haftaları arasında kesin olarak öğrenebilmek mümkün. Normal hamileliklerde doğum, 38 hafta ile 40 hafta arasında beklenir. Ancak ikiz gebeliğin varsa bu süre senin için daha erkene çekilebilir. Genellikle sezaryenle gerçekleştirilecek ikiz doğumlarında, ortalama hamilelik süresi yaklaşık 37 hafta.

Haber Ara