Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

İki asırdır iftarı bir arada yapıyorlar

İki asırdır iftarı bir arada yapıyorlar

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-25 21:08:01

İki asırdır iftarı bir arada yapıyorlar
Akseki'nin Ceceler Mahallesi'nde yaşayanlar, iki asırdır ramazanda iftarı birlikte yapma geleneğini sürdürüyor.

Köy konağı ve sosyal tesislerinde bir araya gelen mahalle sakinleri, iftar öncesi kadınlar ve erkekler için kuralan safrolarda yerini alıyor. Yemek yapmayı her akşam için bir aile üstleniyor. İftar vaktiyle mahalle sakinleri orucunu birlikte açıyor.

Ceceler Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şevket Yaman, AA muhabirine, gelenek ve göreneklerine bağlı bir mahalle olduklarını söyledi.

Büyüklerinden duydukları kadarıyla mahalle halkının 200 yılı aşkın süredir iftarı birlikte yaptığını belirten Yaman, "Eskiden iftarı her akşam bir kişi evinde verirdi. 2004 yılında köy konağı yapıldı. O yıldan bu yana iftarı köy konağında yapıyoruz" dedi.

Gelecek nesillerin de bu geleneği sürdüreceğine inandığını dile getiren Yaman, iftara günde 150 civarında kişinin katıldığını vurguladı.

Muhtar Osman Çarkçı da mahallede ramazanda her akşam bir kişinin iftarı üstlendiğini dile getirdi.

Bazen komşu köydeki köylüleri de davet ettiklerini ifade eden Çarkçı, şöyle konuştu:

"Bu mahallede herkes orucunu birlikte açar. Hiç kimse orucunu evde yalnız açmaz. Bu gelenek yaklaşık 200 yılı aşkındır sürmektedir. Gelenek haline gelen iftar verme adeti, bizlere ve çocuklarımıza paylaşmayı öğretti. Bu geleneği gelecek nesillere miras bırakmak istiyoruz."

Mahalle sakinlerinden İbrahim Bedeloğlu da mahallelerinde ramazan boyunca hiç kimsenin evinde yemek yapmadığını ifade etti.

Haber Ara