Dolar

32,3495

Euro

34,9744

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

IKBY Sözcüsü: Türkiye ile Irak arasında güvenli bir tampon bölge olacağız

Referandum kutlamalarının başladığı Erbil'de konuşan IKBY hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, bağımsız olduklarında 'Türkiye ile Irak arasında güvenli bir tampon bölge olacağız' dedi. Türkiye'deki Kürt nüfusa dair de açıklamalarda bulunan Dizayi, 'Irak’taki Kürtler için var olan bir çözümü alıp da Türkiye’ye, İran’a kopyalayamazsınız' ifadelerini kullandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-22 09:26:54

IKBY Sözcüsü: Türkiye ile Irak arasında güvenli bir tampon bölge olacağız

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irka Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştirmeyi planladığı referanduma doğru hazırlıkları sürdürürken, Erbil'de referandum kutlamaları başlamış durumda. Türkiye'nin sınıra zırhlı araç ve asker sevk ettiği ve Habur'da başlattığı geniş tatbikat sürerken, IKBY hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye'nin endişelerini anladıklarını ve Ankara ile ilişkilerine güvendiklerini söyledi...

Referandum hazırlıklarının nabzını tutmak için bölgeye giden Hürriyet'ten İpek Yezdani, İdris Emen de buradaki izlenimlerini paylaşarak IKBY hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi ile görüştü. Dizayi, şunları söyledi:

 

"DİYALOG TARAFTARIYIZ"

“Bağdat'la olan müzakereler elle tutulur bir sonuç verirse ve yeteri kadar uluslararası garanti varsa tabii ki diyalog taraftarıyız. Peki referandum olmadan Bağdat'la ciddi bir angajmanımız olur mu? Evet, bu değerlendirilebilir. Ancak şu ana dek bize verilen vaatler yeterli değil. Eğer bu yerine getirilirse, Bağdat'la ciddi bir diyalog sürecine gireriz."

"ANLAYIŞ BEKLERDİK"

"Ankara'daki ve Tahran'daki dostlarımızdan daha anlayışlı olmalarını beklerdik. Türkiye'yle olan ilişkilerimize hâlâ güveniyoruz. Türkiye'yle sağlam ilişkilerimiz için zeminin hâlâ korunduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin endişelerini anlıyoruz, bence bu endişeler sadece Ankara'yla diyalogla çözüme kavuşturulabilir... Kürdistan devletinin bölgede bir istikrar faktörü olacağına ve Türkiye ile Irak'ın geri kalanı arasında güvenli bir tampon bölge oluşturacağına inanıyoruz."

"TÜRKİYE'DE FARKLI"

"Türkiye'deki Kürt nüfusun yüzde 50'sinden fazlası Kürt bölgelerinde değil, İstanbul'da, Ankara'da vs. yaşıyor. Türkiye'deki Kürt nüfusla Türk nüfus arasında ciddi bir entegrasyon var. Irak'taysa Kürtlerin yoğunluklu olarak yaşadığı bir Kürt bölgesi var, Kürtlerle Araplar arasında evlilik bile yok. Irak'taki Kürtler için var olan bir çözümü alıp da Türkiye'ye, İran'a kopyalayamazsınız.”

59c437342269a23364ad9c1c

İşte Yezdani, Emen'in paylaştığı izlenimler:

"KARŞIT BİR PANKART YOK"

Erbil Havalimanı'ndan şehir merkezine girer girmez kentin her tarafının referandumla ilgili hazırlanan Arapça, Kürtçe ve İngilizce propaganda afişleriyle donatıldığını görüyoruz. Yol kenarındaki reklam panolarından devlet dairelerine kadar her yere asılan afişlerde, “Bağımsız Kürdistan'a evet” sloganları yer alıyor. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) yönetiminin ve referanduma destek veren diğer partilerin yanı sıra Erbil halkı da işyerlerini ve araçlarını referandum afişleri, Mesut Barzani posterleri ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) bayraklarıyla donatmış. Şehirde referandum karşıtı tek bir propaganda afişine dahi rastlayamıyoruz... 

"TEK GÜNDEM BAĞIMSIZLIK"

IŞİD tehlikesini henüz atlatan ve ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Erbil halkının tek gündemi ise bağımsızlık. Bağdat yönetimiyle pazarlık devam ederken, Erbil halkı ise bağımsızlık referandumunu şimdiden kutlamaya başlamış.

DÜNYANIN GÖZÜ ERBİL'DE

Referandum ile ilgili hazırlıklar, daha önce Türkçe, Kürtçe ve Arapça oy pusulası hazırlayan Yüksek Seçim Kurulu tarafından yürütülüyor. Oy verme işlemlerinin yapıldığı Seçim Kurulu'nun girişine Kürtçe ve Arapçanın yanı sıra, “Kürdistan referandum yapıyor” ile “Sesin gelecektir” yazılı Türkçe pankartlar asılmış. Barzani'nin içeriden ve dışarıdan gelen bütün itirazlara rağmen yapmaktan vazgeçmeyeceklerini savunduğu referandumu izlemek için uluslararası medya kuruluşları da Erbil'e akın etmiş durumda.

59c436d22269a23364ad9c16

59c437572269a23364ad9c1f

ABD'DEN UYARI

ABD Dışişleri Bakanlığı, IKBY'nin 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumundan vazgeçmesi için sert bir uyarı yaptı. Açıklamada şu noktalar yer aldı:

- ABD referanduma şiddetle karşı.

- ABD, Iraklı Kürtleri, Bağdat'la diyalog alternatifini kabul etmeye davet ediyor. ABD, BM ve diğer ortaklar diyalogda kolaylaştırıcı rol oynayabilir.

- Israrın bedeli Kürtler dahil Iraklılar için yüksek olacak.

- Referandum IKBY'nin bölgesel ticari ilişkilerini ve uluslararası desteğini tehlikeye atacak.

TÜRKİYE, IRAK VE İRAN'DAN UYARI

ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşı İbrahim Caferi ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile toplantı yaptı. Kürt referandumunun ele alındığı görüşme sonrası ortak bildiri kabul edildi. Bildiride, “Bakanlar, IKBY liderliğini referandumu düzenlemekten kaçınması konusunda uyarmaya karar verdi. Referandumun Kürtlere ve IKBY'ye faydasının olmayacağını vurgulayan bakanlar, eşgüdüm içinde karşı tedbirler almayı göz önünde bulundurma hususunda mutabık kaldı” denildi.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara