Dolar

32,5313

Euro

34,9672

Altın

2.431,12

Bist

9.720,68

IKBY'den referandum açıklaması: Daha iyi bir alternatifiniz varsa erteleriz

IKBY Hükümeti Sözcüsü Dizayi, 25 eylülde gerçekleştirilecek olan bağımsızlık referandumuna ilişkin 'Halkın geleceği için daha iyi bir alternatif varsa değerlendirebiliriz. Ama şu an öyle bir alternatif ortaya konulmadı” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-17 17:46:01

IKBY'den referandum açıklaması: Daha iyi bir alternatifiniz varsa erteleriz

TIMEUTKR | HABER MERKEZİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) bölge ülkeleri ve uluslararası güçler tarafından tepkiyle karşılanan 25 eylül bağımsızlık referandumunu erteleme taleplerine ilişkin açıklama geldi. Buna göre Barzzani yönetimi "daha iyi bir alternatif" olmadığı takdirde referandumu ertelemeyecek...

"DAHA İYİ BİR ALTERNATİF YOK"

Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Referandum kararında değişik bir şey yok. Uluslararası camia, BM, ABD, İngiltere bize 'erteleyin' diyor ancak halkın geleceği için daha iyi bir alternatif varsa değerlendirebiliriz. Ama şu an öyle bir alternatif ortaya konulmadı" dedi.

Dizayi, referandum konusunda temasların sürdüğünü belirterek, “ABD ve İngiltere ile temaslar sürüyor. Avrupa'dan gelen gidenler oluyor. Temaslar iyi noktada. Genel olarak ‘Bu yola neden karar verdiniz' sorusunu soruyorlar. Maalesef Irak'ta şu anda mezhepsel bir yönetim vardır. Herkesi yok sayan hakkın, hukukun ve anayasanın ihlal edildiği bir durum var. Bu yüzden bu yol seçildi” değerlendirmesinde bulundu.

"KOMŞULARLA KONUŞABİLİRDİK AMA..."

Söz konusu referandumun yeni bir şey olmadığına dikkati çeken Dizayi, "Dostlarımıza, komşularımıza daha fazla danışabilirdik, konuşabilirdik, olabilirdi ama şimdi deklare edilmiş, tarih belirlenmiştir, bu tarihte bir değişiklik olmayacak" ifadelerini kullandı.

Sözcü Sefin Diyazi:
52775601992df10864c921c9

"HAŞD-İ ŞABİ UYARISI"

Peşmerge ile Haşdi Şabi arasındaki sınır bölgelerinde gerginliğin yükseldiği sorusuna ilişkin ise Dizayi, şunları kaydetti:

"Asıl tehlike sinyallerini IŞİD ile savaştan sonra görüyoruz. Yani bu referandum olursa ya da olmazsa bölgeyi tehlike ve istikrarsızlığa sokmaz. Sonraki aşama IŞİD bölgede bitince Haşdi Şabi'nin hepsi için demiyorum bazı gruplar kimseye bağlı değiller, kendi kafalarına göre hareket ediyorlar ve çok mezhepsel duyguları var. Asıl problem orada başlayacaktır. O yüzden şu andaki savaş olaylarının sebebi biz değiliz. Bu savaş ve bu ayrımcılık mezhepçilik zaten vardı, bunlarda bizi suçlamasınlar."

Haber Ara