Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

IKBY'deki siyasi krizin çözülmesi çabaları

IKBY'de yaklaşık iki buçuk yıldır kör düğüm haline gelen siyasi krizin çözülmesi için işlevsiz kalan meclisin tekrardan faaliyete geçeceği iddia edildi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-13 23:54:27

IKBY'deki siyasi krizin çözülmesi çabaları
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) iki yıldan uzun bir süredir devam edip kör düğüm haline gelen siyasi krizin "bağımsızlık referandumu" öncesi çözüleceği iddia edildi.

IKBY'de Müslüman Kardeşler Teşkilatına yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin'in ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, siyasi krizden dolayı iki buçuk yıldan uzun bir süredir işlevsiz kalan meclisin tekrardan faaliyete geçeceği ifade edildi.

Kürt Bölgesi'nden hakimiyeti elinde tutan IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani genel sekreterliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) polibüroları üyeleri ise bugün Erbil'de meclisin tekrardan faaliyete geçmesini ele almak için bir araya geldi.

Olağanüstü ve basına kapalı bir şekilde toplanan KDP ve KYB politbüro üyelerinin siyasi krizden dolayı herhangi bir oturum yapılmadığı meclisin tekrar faaliyete geçmesi için yeşil ışık yakıldığı iddia edildi.

Toplantı sonrası KYB tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, şunlar ifade edildi:

"KYB olarak halkımıza müjdeli bir haber değil ancak üzerimizdeki siyasi, demokrasi ve idari sorumluluğu gereği KDP ve Goran (Değişim) Hareketi başta olmak üzere diğer siyasi partilerle yaptığı görüşmelerde gerekli mesajı uygun bir dille iletmeyi başardık. Siyasi partilerin çekişmelerinden uzak, yasa ve yürütmenin en yüksek mercii konumundaki meclis çatı altında toplanması temenni ediyoruz."

IKBY'nin yerel medyasında yayımlanan haberlere göre ise mecliste 38 parlamentere sahip ve hakimiyeti elinde tutan KDP'nin eylül ayında yapılması planlanan referandum öncesi Goranlı Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed başkanlığında meclisin tekrardan faaliyete geçmesine rıza gösterdiği ileri sürülüyor ancak bu gelişmeye ilişkin KDP taradından henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

KYB yetkilileri de meclisin işleve geçmesi için yarın Erbil'de son bir toplatının yapılıp nihayi kararın alacaklarını belirtti.

- IKBY'deki siyasi krizin nedeni

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi, başkanlık süresi dolan Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkarak Süleymaniye kentinde kitlesel gösteriler düzenlemişti.

Süleymaniye kentinde yapılan kitlesel gösterilerde KDP parti binalarının hedef alınmasından sonra, 12 Ekim 2015 tarihinde IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin kararıyla hükümete yer alan Goranlı bakanlar ve Parlamento Başkanı Muhammed göreviden azledilmişti.

Bu gelişmeden sonra Goranlı bakanlar ve Muhammed'in Erbil'e gelişine izin verilmezken, siyasi kriz de giderek derinleşmişti.

- IKBY'nin bağımsızlık referandumu

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin IKBY parlamentosunda yer alan siyasi parti temsilcileriyle 7 Haziran tarihinde Erbil'de yaptığı toplantıda "bağımsızlık referandumu" için 25 Eylül tarihinin belirlendiği belirtilmişti. Statüsü tartışmalı Kerkük'ün de referanduma dahil edileceği kaydedilmişti.

Haber Ara