Dolar

32,5299

Euro

34,7588

Altın

2.487,62

Bist

9.524,59

IKBY'de güç dengeleri değişebilir

Goran Hareketi lideri Mustafa'nın hayatını kaybetmesi bölgedeki siyasi dengelerde değişim beklentisi oluşturdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-22 14:52:05

IKBY'de güç dengeleri değişebilir

AA'nın haberine göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Goran (Değişim) Hareketi lideri Noşirvan Mustafa'nın geçen cuma günü hayatını kaybetmesinin ardından bölgedeki siyasi güç dengelerinin değişmesi bekleniyor.

Lidersiz kalan Goran'ın önümüzdeki günlerde yeni genel başkanını seçmek için kongreye gitmesi beklenirken Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) yayınladığı taziye mesajında "Goranlılara KYB'ye katılın" çağrısı yapılması "Süleymaniye kanadının Erbil ve Duhok'u kontrolünde tutan Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) karşı güç kazanacağı" şeklinde yorumlanıyor.

Toplam 111 milletvekilinden oluşan IKBY Parlamentosu'nda 24 sandalye ile KDP'den sonra bölgenin ikinci büyük siyasi aktörü durumundaki Goran Hareketi'nin, Peşmerge gücü olmadığı için pratikte KDP ve KYB kadar bölge siyasetinde etkili olamadığı bilinmekle birlikte, şu an lidersiz kalan Goran'ın vereceği kararın bölgedeki siyasi güç dengesinin yeniden şekillenmesine neden olacağı kaydediliyor.

KYB ve GORAN ARASINDAKİ ANLAŞMA BAŞARISI ZOLDU

Süleymaniye merkezli Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı ve KYB Başkanlık Konseyi Üyesi Ferit Esesert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KYB ve Goran arasında birlikte hareket etmek için imzalanan stratejik anlaşmanın başarılı olmadığını ifade etti.

Esesert, "KYB ve Goran'ın imzaladığı stratejik anlaşmanın üzerinden yaklaşık 12 ay geçti. Anlaşmadaki maddelerin hiçbiri hayata geçirilmedi. Şimdiye kadar birçok toplantı yapılması gerekiyordu" dedi.

GORAN'DA KYB'YE BENZER BİR SÜREÇ YAŞANABİLİR

Duhok Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Öğretim Üyesi Dr. Beyar Doski ise Celal Talabani'nin hastalanmasından dolayı lidersiz kalan KYB'nin zayıfladığına işaret ederek liderini kaybeden Goran'ın da benzer bir süreci yaşayacağını öne sürdü.

Goran'ın zayıflanmasının daha çok KYB ile diğer İslami partilerin işine yaracağını ifade eden Beyar, "Eğer Goran Hareketi bir lider seçip, kendi içerisinde iç çekişmelere girmezse bu süreci az bir zararla atlatabilir. Aksi takdirde farklı görüşten birçok şahsiyeti içerisinde barındıran Goran, destekçilerini de kaybedebilir" diye konuştu.

GORAN YETKİLİLERİ 'YOLA DEVAM' MESAJI VERİYOR

Goran Hareketi'nin kurucularından Eski Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Mustafa'nın ölümünden sonra basına yaptığı açıklamada parti programında herhangi bir değişiklik olmayacağını belirterek şunları söylemişti:

"Goran destekçilerinin şunu çok iyi bilmeleri gerekiyor. Noşirvan Mustafa nasıl bir yol haritası çizmişse onu bir emanet ve gözümüzün nuru gibi koruyacağımıza söz veriyoruz. Hareketimiz olduğu gibi kalacak ve her geçen gün daha da büyüyecektir. Hedeflerimize ulaşmak için siyasi mücadelemize devam edeceğiz."

Erbil'de basın toplantısı düzenleyen Goran Hareketi Sözcüsü Şoreş Hacı da Kadir'in açıklamalarını teyit etmiş ve Goran'ın aynı şekilde yoluna devam edeceğini belirtmişti.

GORAN, KYB İLE BİRLEŞİR Mİ?

Süleymaniye merkezli olup, aynı tabandan oy alan KYB ve Goran, ortak hareket etmek için 17 Mayıs 2016'da stratejik işbirliği anlaşması imzalamıştı. Bu bağlamda iki partinin seçimlere ortak listeden girmesi öngörülüyordu. Ancak daha sonra hem KYB hem de Goran'da bu adıma karşı çıkanlar olmuştu. Bunun yanında KDP ise kendisinin olmadığı bir hükümetin başarısız olacağını ileri sürerek iki partinin ittifak arayışına sıcak bakmamıştı.

Noşirvan Mustafa'nın vefatından hemen sonra, KYB tarafından yayımlanan baş sağlığı mesajında ise iki partinin birleşmesine vurgu yapılarak şunlar kaydedilmişti:

"Aramızdaki tüm farklılıklara rağmen Goran ve KYB arasındaki sorunların nihai çözümü olarak daha önce de belirttiğimiz gibi iki tarafın birleşmesi müjdesini halkımıza verebiliriz. Bu adımla Celal Talabani'nin kadim dostu, KYB'nin kurucuları ve mücadelemizin önemli şahsiyetlerinden Noşirvan Mustrafa'nın ruhu şad olacaktır."

Goran'ın kurucularından Rabun Maruf ise katıldığı bir televizyon programında liderlerinin vefatı sırasında KYB'nin yaptığı birleşme çağrısına sıcak bakmadıklarını dile getirerek, Goran'ın daha önce çizmiş olduğu program üzerinde yollarına devam edeceklerini söylemişti.

NE OLMUŞTU?

IKBY'nin en önemli siyasi aktörlerinde olup, uzun yıllar boyunca Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Baas Partisi'ne karşı dağlarda Peşmergelik yapan, aynı zamanda eski Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin 1975'de kurduğu KYB'nin öncü kadrolarından olan Mustafa, geçen cuma günü Süleymaniye'deki evinde sağlık sorunları nedeniyle 73 yaşında hayatını kaybetmişti.

Haber Ara