Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

IKBY Başkanlığı: Haşdi Şabi'ye yer yok

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY), 'Kürdistan bölgesinde Şii milislerin çoğunluk teşkil ettikleri Haşdi Şabi'ye yer yok' denildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-19 12:33:51

IKBY Başkanlığı: Haşdi Şabi'ye yer yok
Ajansların haberine göre, Kürt Bölgesi Başkanlığı resmi sözcüsü Sefin Dizeyi, KYB üst düzey yetkilisi Mala Bahtiyar'ın Haşdi Şabi'nin Amirli'de IŞİD'e karşı mücadele edebilmesi için Barzani'nin onayını aldığı yönünde yaptığı açıklamayı yalanladı.
 
Bahtiyar "Haşdi Şabi Amirli'de IŞİD'e karşı savaşa katılabilmesi için Tuzhurmatu'ya gelmek amacıyla Barzani'den onay istedi. Barzani onay verdi" dedi. Ancak bu iddiaları yalanlayan sözcü, Peşmergenin IŞİD'e karşı mücadelede Haşdi Şabi ile beraber hareket etmesinin olağan bir durum olduğunu, ancak bunun Haşdi Şabi'nin Tuzhurmatu'yu işgal etmesi anlamına gelmdiğini söyledi. "Kürdistan'da Haşdi Şabi'ye yer yok" diyen sözcü Tuzhurmatu'da Haşdi Şabi'ye ihtiyaç olmadığını bölgeyi Peşmergenin koruduğunu belirtti. Sözcü Haşdi Şabi'nin Tuzhurmatu'ya gelmek için Barzani'nin onayına başvurmadığını da söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada ise "Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro sorumluları, Haşdi Şabi'nin Kürdistan bölgesine gelmesiyle ilgili bazı iddialarda bulundular" denilerek, şunlar vurgulandı: KYB üst düzey yetkilisi Mala Bahtiyar'ın Haşdi Şabi'nin Tuzhurmatu'ya bağlı Amirli'de IŞİD'e karşı mücadele edebilmesi için Barzani'nin onayını aldığı yönünde yaptığı açıklama gerçek dışıdır denildi. Bildiride, Peşmergenin karşı mücadelede Haşdi Şabi ile beraber hareket etmesinin olağan bir durum olduğunu, ancak bunun Haşdi Şabi'nin Kürt toprağı olan Tuzhurmatu'yu işgal etmesi anlamına gelmediğini, "Kürdistan'da Haşdi Şabi'ye yer yok" ifadesi yer aldı. Tuzhurmatu'da Haşdi Şabi'ye ihtiyaç olmadığını bölgeyi Peşmergenin koruduğunu belirttildi. Bildirinin devamında Haşdi Şabi, Barzani'nin onayına başvurmadan Tuzhurmatu bölgesinde faaliyet göstermeye başladığı ifadesi yer aldı.

HALK TOPLULUĞU: HAŞDİ ŞABİ

IŞİD örgütü, 9 Haziran 2014'te Musul'u işgal edip ve Bağdat çevresine doğru ilerlediğinde, Irak Şiileri için en yetkili fetva makamında olan Ayetullah Ali Sistani, IŞİD'e karşı savaş fetvası vermiş ve bunu "Kifaye Cihadı" olarak adlandırmıştı. Sistani'nin fetvasıyla Irak'ın güneyindeki Şii aşiretleri, Haşdi eş Şabi'yi (Halk Topluluğu) oluşturmaya başlamıştı.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara