Dolar

32,5556

Euro

34,8496

Altın

2.426,70

Bist

9.645,02

İİT'den Husilere tepki!

Yemen'de Husilerin hükümet ilanına tepkiler gelmeye devam ediyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-29 12:24:19

İİT'den Husilere tepki!

AA'nın haberine göre İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Yemen'de Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'nin (GPC) açıkladığı "Ulusal Kurtuluş Hükümeti"ni "gayrimeşru" olarak nitelendirerek şiddetle kınadı.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, Husiler ve GPC'nin oluşturduğu Yüksek Siyasi Konsey tarafından dün ilan edilen "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" şiddetle kınandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu hükümet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının yanı sıra Yemen krizine barışçıl yollarla çözüm bulunması ve Yemenlilerin sıkıntılarını gidererek ülkede güven ve istikrar arayışında olan bölgesel ülkelerin çabalarını ihlal eden bir adımdır. İİT, gayrimeşru gördüğü bu hükümeti kesinlikle reddediyor."

Açıklamada, İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin de teşkilatın, Yemen'in birlik, istikrar ve güvenliğinden yana sabit duruşunu yineleyerek, "İİT, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki meşru hükümeti desteklemeye bağlı kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Yemen krizine çözüm için tüm taraflara BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'e yardımcı olmaları çağrısında bulunan Useymin, Husiler ve Salih yanlılarına da barışçıl çözüm arayışlarına engel olmama ve sonu düşünülmeyen ihlallerden kaçınma uyarısı yaptı.

NE OLMUŞTU?

Husiler ve devrik lider Salih'in partisi GPC, dün, eski Aden Valisi Abdulaziz bin Habtur başkanlığında Sana'da "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" kurduğunu açıklamıştı.

Husiler ile GPG arasında 28 Temmuz'da imzalanan "ulusal siyasi anlaşma" esas alınarak kurulduğu bildirilen hükümette 3'ü başbakan yardımcısı, 7'si devlet bakanı olmak üzere 35 bakanın görev yapacağı kaydedilmişti.

Haber Ara