Dolar

32,5266

Euro

34,9114

Altın

2.425,12

Bist

9.722,09

İHH sınır ötesinde üniversite açtı

İHH, Suriye'nin Halep kenti ne bağlı Azaz ilçesinde Uluslararası Şam Üniversitesini hizmete açtı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-06 14:49:50

İHH sınır ötesinde üniversite açtı

Sınırımızın hemen ötesinde süren savaşta mağdur olan Suriye halkı için bir taraftan insani yardım çalışmaları yürüten İHH, diğer taraftan eğitim alanında da kalıcı projelere imza atıyor. Bu kapsamda İHH - Suriye Muhalif Bölgeler Yüksek Öğretim Kurulu işbirliğiyle Halep'e bağlı Azez ilçesinde 2016 yılı ocak ayında temeli atılan üniversite bu hafta eğitim vermeye başladı. “Uluslararası Şam Üniversitesi” adıyla eğitim verecek üniversite bünyesinde Hukuk-İlahiyat, Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik olmak üzere 4 fakülte bulunuyor. İlk etapta 300'ü yatılı olmak üzere toplamda 440 öğrencinin öğrenim göreceği üniversitede önümüzdeki dönemler için ihtiyaç duyulacak olan sınıfların yapım çalışmaları da devam ediyor.

Gaziantep Üniversitesiyle işbirliği

Uluslararası Şam Üniversitesi ayrıca Türkiye'den Gaziantep Üniversitesiyle bir eğitim iş birliği de gerçekleştirecek. Bu çerçevede Gaziantep Üniversitesinden canlı yayınla Uluslararası Şam Üniversitesine dersler aktarılacak.

Fakültelerdeki bölümler

Üniversitenin mühendislik fakültesine inşaat, bilgisayar teknolojileri, fizik ve kimya mühendisliği bölümlerinde ders verilecek.  Hukuk ve İlahiyat olarak beşeri ve İslam hukuku olarak iki bölüm bulunuyor. İktisat fakültesinde ise muhasebe, iktisat ve işletme olmak üzere 3 bölüm bulunurken siyasal bilimler fakültesinde de siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümleri yer alacak.

Ülkenin yarınlarının inşası için eğitim şart

Uluslararası Şam Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Fikret Güler yaptığı açıklamada, Suriye'de altı yıldır devam eden iç savaş nedeniyle pek çok Suriyeli öğrencinin eğitim ve öğretimi yarım kaldığını belirterek, “Bölgede yeterli lise yok. Var olanlardan mezun olanlar da yüksek öğrenim göremiyor. Bu ihtiyacı giderebilmek, ülkenin yarınlarını inşa edecek eğitimli kadroları yetiştirmek amacıyla bu üniversiteyi kurduk” dedi. Halihazırda muhalif bölgelerde savaş nedeniyle üniversite kapandığına dikkat çeken Güler, “Öğrenciler eğitim göremiyor. Böyle bir dönemde Uluslararası Şam Üniversitesinde eğitimin başlaması Suriye halkı için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Üniversiteye pek çok ülkeden ilim adamları ve kuruluşlar katkı verecek.

Haber Ara