Dolar

32,3310

Euro

35,0504

Altın

2.284,79

Bist

8.979,85

İftar sonrası içilen sigara daha riskli

Prof. Dr. Kaan Kulan, ramazan ayında içilen sigaranın kalp rahatsızlıkları ve vücut için daha fazla risk oluşturduğu belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-07 11:46:02

İftar sonrası içilen sigara daha riskli

AA'nın haberine göre, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Kulan, ramazan ayında iftar sonrası içilen sigaranın kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını belirtti.

Kulan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp-damar hastalıklarının oluşmasında etkin olan risk faktörlerinin en başında sigara ve tütün kullanımının geldiğini söyledi.

Ramazan ayında iftar sonrası içilen sigaranın kalp damar hastalıkları riskini artırdığına dikkati çeken Kulan, "Toplumda tartışma konusudur 'az sigara içen mi, yoksa çok sigara içen mi riskli' diye. Az sigara içen ile çok sigara içen arasında kalp damar hastalıkları için bir fark yoktur aslında. Kalp hastalığının gelişmesinde sigaranın biri de bir, bini de bir. Ramazan ayı hariç. Bu dönemde içilen sigara daha fazla risk oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kulan, ramazanda oruç tutanların iftardan sonra hemen bir sigara içtiğini belirterek, "Bu kişilerde sigara içtikten sonra vücutlarında çarpıntı hali başlar, ayakları ve elleri kesilir, baş dönmesi oluşur. Uzun süre sonra içilen sigara bütün vücudun müdafaa mekanizmalarının çalışmasına neden olur. Belli aralıklarla içilen sigaralarda bu durum minimaldir." diye konuştu.

Kulan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Saatler sonra içilen bir tek dal sigara bile damar duvarını yıpratıcı hormonları salgılar, pik yaptırır, birden kana ulaştırır, başlar kalp duvarını dövmeye. O damar duvarı dövüldükçe bütünlük bozulur. Kolesterolün geçmesi için bir zemin oluşur. Bir de susuzluk buna eklendiğinde etki çok daha fazla oluyor. Ramazan ayında kardiyak ölümlerin arttığına dair bir takım çalışmalar var. Hastalığın evrelerinin artmasını sağlayacağı gibi, ani ölümlere de neden olabilir."

 

Haber Ara