Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

İdlib'in hatırlattığı: Beşinci Râşid Halife Ömer bin Abdülaziz

İdlib operasyonu sürerken, her gün çatışma veya askeri operasyonlarla gündeme gelen şehir, İslam dünyasının önemli bir ismini hatırlatıyor: Beşinci Râşid Halife Ömer bin Abdülaziz.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-12 16:07:18

İdlib'in hatırlattığı: Beşinci Râşid Halife Ömer bin Abdülaziz

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Geçtiğimiz cuma gününü cumartesiye bağlayan gece Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) öncü birlik olarak hareketinin ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgeye intikali ile başlayan İdlib operasyonu sürüyor. Operasyon kapsamında şehre yönelik keşif faaliyetleri devam ederken, İdlib haberleri her gün gazete manşetlerine taşınıyor. Suriye savaşı sebebiyle, özellikle yeni neslin hafızasına savaş, çatışma ve askeri operasyonlarla kazınan İdlib, aslında İslam dünyasının önemli bir isminin kabrine ev sahipliği yapıyor: Beşinci Râşid Halife Ömer bin Abdülaziz.

İDLİB DEYİNCE AKLA O GELİR

Gazeteci Taha Kılınç, sosyal medya hesabından "İDLİB DEYİNCE AKLA O GELİR" başlığı ile paylaştığı bir fotoğrafta Beşinci Râşid Halife Ömer bin Abdülaziz'i hatırlatarak ve şunları not düştü:

İdlib deyince, bugünlerde muhtemelen sadece çatışmalar ya da askeri operasyonlar akla geliyor. İdlib, benim için Ömer bin Abdulaziz demek daha çok. Ve onun, hayatıyla bire bir örtüşen mütevazı kabri demek. "Beşinci Râşid Halife" olarak anılan Ömer bin Abdulaziz'in kabri, İdlib'in Maarratu'-Nu'mân kasabası yakınlarında çünkü...

Fotoğrafta ortadaki Ömer bin Abdulaziz'in kabri. Solda eşi Fâtıma binti Abdulmelik, sağda da Ömer bin Abdulaziz'in hizmetkârı Şeyh Yahyâ el Mağribî yatıyor.

* * *

717-720 yılları arasında Emevî hilafetinde bulunan Ömer bin Abdulaziz, Halep'e yaptığı bir ziyaret sonrasında başkent Şam'a dönerken, defnedildiği bu bölgede zehirlenerek rahatsızlanmış. Abbâsîler 750'de Emevî tahtını devirip ileri gelen Emevî yöneticilerinin mezarlarını deşmeye başladıklarında, dokunmadıkları tek kabir Ömer bin Abdulaziz'inki olmuş.

Cuma hutbelerinde "innallâhe ye'muru bi'l-adli..." diye başlayan Nahl suresinin 90'ıncı ayetini okuma adetini başlatan kişi, Ömer bin Abdulaziz. Hutbede sahabeye ve özellikle de Hz. Ali ve ailesine sövülmesi adetini kaldırıp, yerine Nahl.90'ın okutulması geleneğini getirmiş.

22366830_10156585297174688_3377924939041508172_n

Haber Ara