Dolar

32,3877

Euro

35,0299

Altın

2.326,65

Bist

9.139,19

İdlib'de savaşın seyrini değiştiren TSK'nın 'ebabilleri'

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş. (STM) tarafından geliştirilen ve GPS olmayan ortamda da yön bulan 'sürü insansız hava araçları İHA'ların, 27 Şubat tarihinde başlatılan 'Bahar Kalkanı Harekâtı’nda etkin görev yaptığı açıklandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-02 17:56:29

İdlib'de savaşın seyrini değiştiren TSK'nın 'ebabilleri'

Adsız2-1024x576

Suriye İdlib'e yönelik Bahar Kalkanı Harekâtı devam ederken, Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) dikkat çekici bir paylaşım yapıldı.

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş. (STM) tarafından geliştirilen ve GPS olmayan ortamda da yön bulan 'sürü insansız hava araçları İHA'ların (KERKES Projesi - Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi), 27 Şubat tarihinde başlatılan 'Bahar Kalkanı Harekâtı'nda etkin görev yaptığı açıklandı.

“GÖKYÜZÜNDEKİ EBABİL KUŞLARI”

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılan paylaşımda 'sürü insansız hava araçları İHA'lardan, “Gökyüzündeki Ordumuz” diye bahsedilirken; sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda da 'sürü insansız hava araçları İHA'lara, ‘Ebabil Kuşları' adı verildi. 

Yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmaları barındıran sürü insansız hava araçları İHA'lar, EO/IR kameralara ve optik akış sensörüne sahip.

Küresel Konumlama Sistemi, Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi ile birlikte operasyonel gücü artan İHA'ların Suriye'de Türk askerinin gücüne güç katacağı belirtildi.

Ekran Resmi 2020-03-02 17.45.40

 

SİHA'LAR SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Bu arada Suriye'nin İdlib kentinde Rusya  ve İran destekli rejim güçlerinin bölgedeki saldırıları sürerken yerli üretim Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA), İdlib'deki çatışmaların seyrini değiştirdi ve Esed rejimine büyük kayıplar verdirdi. 

Rejim güçlerini adeta sahadan silen yerli üretim SİHA'ların operasyon bölgesindeki başarısı dünya gündeminde de geniş yankı uyandırdı. 

İdlib yakınlarından yayın yaptığı bilinen Rus savaş muhabiri Evgeniy Poddubnyy, İdlib'de yaşanan yoğun çatışmaları sosyal medyadan paylaştı. Esed'in saldırıları sonrası operasyona dahil olan SİHA'ların çatışma alanında yaşananları tersine çevirdiğini söyleyen Poddubnyy, “Türk askeri kısa sürede bölgeye konuşlandı. İHA ve SİHA'lar ile bombardımanlarla savaşın seyrini değiştirdi. Türkler motosiklet olsa bile hareket eden her şeyi vuruyor.” dedi.

“ANKARA TEKNOLOJİK GÜCÜNÜ GÖSTERDİ”

SİHA'ların rejime ağır kayıp vermesi batı medyasında da geniş yankı uyandırdı. ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, SİHA'ların başarısını "Ankara teknolojik gücünü gösterdi" sözleriyle duyurdu. 

Haberde eşi benzeri görülmemiş sayıda SİHA'nın eşgüdüm içinde hareket ettiğine dikkat çekilirken, ilk kez bir ülkenin geniş bir hava sahasını drone sürüsü kullanarak yönettiği aktarıldı. Haberde "Düzinelerce uzaktan kontrol edilen uçak, Suriye üslerini, kimyasal savaş depoları ve iki Su-24 savaş uçağını vurdu" ifadelerine de yer verildi.

Amerika'da yayın yapan Voice of America'da SİHA'larının yaptığı nokta atışların görüntülerini yayınlanırken İngiliz The Guardian Gazetesi ve France 24'te yer alan haberlerde de rejim unsurlarının Türk SİHA'larıyla etkisiz hale getirildiği duyuruldu.

“TÜRKİYE'NİN HAREKÂTI, REJİME İVME KAYBETTİRDİ”

İngiliz devlet televizyonu BBC'de Türk SİHA'ların EsEd rejimine vurduğu darbeyi gündemine taşıdı. BBC, Guardian'ın "Türkiye'nin harekatı rejime ivme kaybettirdi" haberine de geniş yer verdi. Türk İHA ve SİHA`ların büyük başarısıyla ilgili yabancı politikacılardan da çarpıcı yorumlar geldi.

“SELÇUK BAYRAKTAR, ORTA DOĞU'NUN KADERİNİ DEĞİŞTİREN ADAM"

Portekizli siyaset bilimci ve Amerikan Hudson Enstitüsü Araştırmacısı Bruno Maçaes, Türkiye'nin, Rusya ve İran destekli Suriye rejim güçleri karşısındaki  büyük askeri başarısından övgüyle söz etti.

Maçaes, sosyal medya hesabından "Türkiye, nasıl silahlı drone süper gücü haline geldi?" diye sordu ve dronları üreten Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ı "Orta Doğu`nun kaderini değiştiren adam" sözleri ile nitelendirdi.

 

Adsız-750x430.3png

Ekran Resmi 2020-03-02 17.39.10

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara