Dolar

32,5941

Euro

34,8190

Altın

2.412,01

Bist

9.645,02

'İdlib bu kadar insanı barındıramaz'

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Halep'ten tahliye edilmesi planlanan insan sayısının 80 - 100 bin olduğuna işaret ederek, 'İdlib'de bu kadar insanı barındıracak fiziki şartlar yok' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-16 09:54:21

'İdlib bu kadar insanı barındıramaz'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki incelemesinden sonra Hatay Valisi, Kızılay, AFAD başkanları ve güvenlikten sorumlu komutanlarla görüştü. Kaynak, "80 - 100 bin civarı insanın Halep'i terk etmek istediği söyleniyor. İdlib'de bu kadar insanı barındıracak fiziki şartlar yok, barınacakları yerler yok. Talep geldiğinde sınırın diğer tarafında oluşturacağımız bir kampta barınma, gıda ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayacağız" dedi

Türkiye'ye 6 yaralı geldiğini ve ilk etapta 10 yaralının geleceğini ifade eden Kaynak, "Halep'ten çıkartılan yaralı sayısı 35'in üzerinde. Bunun tamamına yakını ağır yaralı. Onların muhtemelen tamamına yakını gelecek" diye devam etti.

"Halep'ten İdlib'e doğru açılan tahliye koridorundan 20 otobüs, Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolündeki güvenli bölgeye ulaşmış durumda. Sınırımızın hemen bitişiğindeki Sahra Hastanesi'nde bildiğiniz gibi sivil inisiyatifli toplum kuruluşlarımız, hekimlerimiz orada sağlık hizmeti veriyorlar ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak biz de hastalar için, yaralılar için, özel bakım ihtiyacı altında olan çocuklar ve yaşları için bir çalışma yapıyoruz.

Eğer ikinci 20 otobüsün çıkmasına izin verilirse onu da değerlendiriyoruz. Karşı taraftan, yani dünyanın meşru saydığı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ve Suriye rejimi muhalifler tarafından bizden bir talep olduğunda, yine Suriye içerisinde güvenlik bir bölgede bir merkezi kurmayı değerlendiriyoruz. Konuyu değerlendirdik.

Halep'te 80- 100 bin civarında insan olduğunu, insanların Halep'i terk etmek istediği söyleniyor. İdlib'de bu kadar insanı barındıracak fiziki şartlar yok, barınacağı yerler yok. Talep olduğunda meşru muhalif gruplar tarafından bize bir talep geldiğinde hemen sınırımızın diğer tarafında oluşturacağımız bir kampta da insanların barınma ihtiyaçlarını, gıda ihtiyaçlarını, sağlık ihtiyaçlarını ve diğer bir takım insani ihtiyaçlarını karşılayacağız."

"HAZIRLIK YAPIYORUZ"

İdlib'e çadır kent kurulmayacağını belirten Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, şunları kaydetti:

"Bizim için önemli olan yeni kuracağımız kampın yani gelip geçici barınma merkezinin oraya gelecek insanlar için ve ülkemiz için güvenli bir yer olması. ülkemiz içine gelecek kişilerin ülkemize zarar verecek unsurlardan olmamasına gayret edeceğiz. Onların gerekli kayıtlarını, istihbari bilgilerini alacağız. Kampın kaç kişilik olacağına dair husus talebe bağlı. Şu an bir talep yok.

Ama biz diyoruz ki, kış mevsiminde günlük hava soğuk, İdlib'de bu insanların kalacakları yer yok. Biz bu ihtiyacı öngörüyor ve hazırlık yapıyoruz. Talep geldiğinde de çok kısa sürede insani ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geçici barınma merkezini oluşturacağız."

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Bizim için önemli olan yeni kuracağımız kampın, yani geçici barınma merkezinin oraya gelecek insanlar için güvenli bir yerde olması, ülkemiz için de güvenli bir yerde olması. Yani ülke güvenliğini sağlamamız gerekecek" dedi.

Kaynak, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yetkililerden brifing aldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "İdlib'e çadır kent kurulacağı yönünde birtakım söylemler olduğu" yönündeki sorusu üzerine Kaynak, şunları söyledi:

"Biz, 'İdlib'e çadır falan kuracağız' demedik. Bizim için önemli olan yeni kuracağımız kampın, yani geçici barınma merkezinin oraya gelecek insanlar için güvenli bir yerde olması, ülkemiz için de güvenli bir yerde olması. Yani ülke güvenliğini sağlamamız gerekecek. Bunu da ilave etmeliyim. Zaten hasta da olsa, yaralı da olsa güvenlik güçlerimiz, mülki idare amirliğimiz, valiliğimiz o ülkemiz sınırlarına gelecek kişilerin ülkemize zarar verecek unsurlardan olmamasına gayret edecektir. Onların gerek biometrik kayıtlarını, gerek ön istihbari bilgilerini çalışacaklardır. İdlib civarına bir kamp kurma, yani bu bölgenin tamamı İdlib civarında aslında ama İdlib'e çok yakın bir mesafede olacağını ben düşünmüyorum. Üzerinde çalıştığımız birkaç alternatif var. Tabii biz, alternatif çalışıyoruz, kampın kaç kişilik olacağına dair husus Halep'e bağlı. Yani 10 bin kişilik çadır ya da kamp kurmamızı şu anda gerektiren bir şey yok, talep yok çünkü. Biz diyoruz ki kış mevsimine girdik, hava soğuk, İdlib'de bu insanların kalacakları, barınacakları bir yer yok. Biz bu ihtiyacı öngörüyoruz ve hazırlığımızı yapıyoruz, o talep geldiğinde de bir an önce yaptığımız hazırlık çerçevesinde, çok kısa süre içerisinde insani ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde hem ülkemizin hem kendilerinin güvenlik şartlarını oluşturacak şekilde, geçici barınma merkezi oluşturmuş olacağız."

 

Haber Ara