Dolar

32,5642

Euro

35,0254

Altın

2.435,86

Bist

9.761,12

İdentity Menagement

İdentity Menagement kavramı kullanıcı kimlikleriyle ilgili bilgilerin başlatılabilmesi için gerekli olan sisteme verilen isimdir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-15 22:16:54

İdentity Menagement

Bu sistem sayesinde verileri depolamak ve depolanan bu bilgilerin yönetimini sağlamak oldukça kolaydır. İdentity Menagement Nedir? Ne İşe Yarar? Sorularını kimlik yönetimi nedir ve ne işe yarar? Biçiminde yorumlamak mümkündür.

Kimlik yönetimi kullanıcılar açısından değerlendirildiğinde doğru kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen bir sistemdir. Doğru kullanıcı ve doğru bilgi bu sistemle temin edilmeye çalışılır. Kimlik sayesinde kullanıcı çeşitli verilere ulaşabilecektir. Bu veriler arasında dosya sunucuları da dahil olmak üzere pek çok bilgi bulunur. WİFİ ya da uygulamalar da söz konusu olduğunda bu konunun içinde değerlendirilecektir.

Günümüz teknolojileri sayesinde birden fazla kaynak kullanılmaya başlandığı için bir çalışan bu kaynaklara ulaşmak durumunda kaldığında daha kapsamlı uygulamalara ihtiyaç duyuluyor.

İdentity Menagement'ın önemi bilgisayarların yönetimi söz konusu olduğunda devreye girecek bir durumdur. Bilgisayarlar işin içine girdiğinde önemli hale gelen güvenlik konusu gerekli bir detay olacaktır. Bilgisayarların güvenliğinin sağlanması doğru kişilerce gerçekleştirilmesi gereken bir konudur.

Kimlik yönetimini ilgilendiren konular bilgi teknolojilerinin güvenliği ile ilgili detaylardır. Kullanıcılar bir takım kimlik bilgilerine sahip olacağından bu bilgilerin onaylanması ya da bilgilere erişimin gerekli olması durumunda İdentity Menagement devreye girecektir. Bu sistemlerin ilgi alanlarından biri de kullanıcıyı ilgilendiren ve onu tanımlayan bilgiler ve bu bilgilerin değiştirilebilmesi durumudur.

Firma türünde işlem yapan kullanıcılar bu şirkete ait verilere ve kaynaklara sorunsuz bir biçimde ulaşmak istediklerinde bu sistemler sayesinde yapabilirler. İdentity Menagement'ın varlığı birçok konuda kullanıcılar açısından yararlar oluşturur.

İdentity Menagement Ne İşe Yarar?

l Veri güvenliğinin tesis edilmesinde İdentity Menagement etkili sonuçlar yaratır

l IT departmanı bu sistem sayesinde süreçleri yönetme konusunda sıkıntı yaşamaz

l Verilere sanal ortamda erişim imkânı sağlayarak kesinti yaşama riskini yok eder

l Hata yapma riskini en az seviyeye indirir

Şirketlerde görev alan IT departmanları oldukça önemli görevleri yerine getirirler. Bu görevler arasında veri güvenliği ilk sırayı almaktadır. Şirketlerin verilerinin sağlıklı bir biçimde muhafaza edilmesi, siber saldırılara karşı korunması veri güvenliğinin doğru kaynaklar aracılığı ile sağlanmasıyla mümkündür. Aksi takdirde firmaların yaşayacakları riskler sıkıntılı durumlar yaratma konusunda etkili olacaktır. IDM teknolojileri olarak da adlandırılan İdentity Menagement sistemi aracılığı ile her tür verinin güvenle korunması gerçekleştirilebilir.

Yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak gerçekleşen her yenilik bir başka güvenlik zafiyetine de ortam yaratmaktadır. Mobil kaynaklar kullanılarak şirket verilerine erişim sağlanabilmesi kolaylığı güvenlik açıklarına da zemin hazırlamıştır.

Güvenlikle ilgili meydana gelen sorunların başında siber saldırılar yer alacaktır. Siber saldırıların başarılı sonuçlar oluşturmasında şifre kombinasyonlarının yeterli oranda güvenli olmaması gelmektedir. Bu sistem böyle bir durumda gerekli tedbirleri alarak zarar görülmesini engeller.

Kullanıcı ihtiyacı olan yetkilere bu sistemle sahip olur. İhtiyaç dışındaki yetkiler servis tarafından devre dışı bırakılacağından gerektiği kadar veriye erişim imkânı tanınmış olur.

IT departmanında gerçekleşen her türlü işlemin doğru yönetilmesi İdentity Menagement sayesinde daha kolay hale gelecektir. IT departmanında çalışan bireylerin sistemlerine yoğunlaşması bu uygulama ile mümkündür

Herhangi bir uygulamada yetkisi olmayan kullanıcıların yetkileri engellenerek bir nevi düzen temin edilir

Kullanıcılar bir tek profil aracılığı ile bütün uygulamalara erişim sağlayabilir.

IDM araçları sayesinde bulut sistemlerde depolanmış olarak bulunan veriler sanal ortamlarda ulaşılabilir hale gelir bu sayede kesinti yaşama ihtimalini en az seviyeye indirir.

İnsan kaynakları departmanları kalabalık şirketlerde veri tabanı yönetimini gerçekleştirmek istediklerinde bu manuel yollarla yapılacağından hata payı da oldukça yüksek olacaktır. Üstelik bu yöntem zaman açısından da gereğinden fazla bir süreyi kapsar. Bu sistemler hata payında gerçekleştirdikleri düşüşler sayesinde tercih edilmektedirler.

İdentity Menagement aynı zamanda IAM olarak da adlandırılan bir sistemdir. Bu sistemin açılımı Kimlik ve Erişim Yönetimi olarak adlandırılmakta ve kullanıcı kimlikleriyle erişim izinlerini kapsamaktadır.

Bu sistemin temel amacı doğru yetkinin uygun kişiye yönlendirilmesi şeklindedir. Sistem doğru işletilmediğinde şirketler açısından sıkıntılı süreçlere sebep olabileceği için önemli olan işleyişin düzgün olmasıdır

Bir kişiye ait kimlik bilgileri önemli ve kritik veriler arasında yer alacağından şirketler açısından bu konu ele alındığında daha da önemli hale gelecektir.

IAM Servisine ait alt yapılar kategorize edilirse oluşacak tablo şu şekilde olacaktır:

Dizin hizmetleri olarak da adlandırılan Directory Serviceslerdir

Özel erişim yönetimi şeklinde ifade edebileceğimiz Priveleged Access Menagement

Dizin uzantılarını tanımlamada kullanılan Directory Extensionslar

Single Sign-On olarak ifade edilen Tekil oturumlar(Bir kullanıcıya ait kimlik bilgilerinin birden fazla olmasının yerine tek hesaptan erişilen web içerikli uygulamaları kapsar. Bu platformda kimliğiniz bir sunucu tarafından doğrulandıktan sonra erişim sağlanabilir. Kimlik doğrulama işlemi veri tabanında depolanan bilgiler karşılaştırılarak yapılır. Bu sistem iş akılında hızlanma ve koordinasyon etkisi yaratır, kullanıcı verimliliği onun sayesinde artar.)

Şifre kasaları da denen Password Vaultslar

Çoklu faktörlü kimlik doğrulamaları adıyla tanımlanan Multi Factor Authenticationlar (Kullanıcıların farklı yöntemlerle kimliklerinin doğrulanmasında kullanılır. Bu sistem sayesinde güvenlik gereksinimi zahmetsiz yollardan sağlanır.)

İdentity Menagement Nedir? Ne İşe Yarar? Konusu firmaların bünyelerinde yer alan ve kullanıcı kimliklerine ait bilgilerin başlatılmasında görev alan sistemler olarak ifade edilecektir. Güvenlik açısından gerekli bir uygulama olması kullanımını da zorunlu kılacaktır.

Haber Ara