Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İçişleri'nin 'vatandaşlıktan çıkarma' listesinde 'Alman bir sıvacı' var

İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlıktan çıkarma listesinde çoğu FETÖ'cü ve PKK'lı isimler var. Ancak Alman sıvacı Ali Fuat Çelik’in durumu farklı...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-10 09:41:15

İçişleri'nin 'vatandaşlıktan çıkarma' listesinde 'Alman bir sıvacı' var

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre listenin 21. sırasında yer alan Çelik, 1993'te Almanya'ya göç etti. Hem Alman hem de Türk vatandaşı olan Çelik, 2006'da kendi isteğiyle Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığına geçti. Çelik, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesindeki (seçme - seçilme, devlet memuru olma dışındaki) haklarından yararlanmaya devam etti, mavi kart (Türkiye'de doğup Türk vatandaşlığından kendi isteğiyle çıkarak başka ülkenin vatandaşı olan kişilere, haklarının korunması için verilen kart) aldı.

KANADA'DA YAŞIYOR

Çelik, 2012'den beri Kanada'da yaşıyor. Sıvacı olarak çalışan Çelik, listede ismini görünce şok oldu. Türkiye, Almanya ve Danimarka'daki akrabaları ile arkadaşlarının kendisini aradığını belirten Çelik, Hürriyet'e şunları söyledi:

Bana ‘Teröristler listesinde ismin var, FETÖ ve PKK listesindesin' dediler. Dalga geçiyorlar diye düşündüm. İnternete baktım, ismimi gördüm. 2006'da kendi isteğimle Türk vatandaşlığından çıktım, Alman vatandaşıyım. Olmadığım bir vatandaşlıktan nasıl çıkartıyorlar ki? Fıkra gibi. Aklıma gelen tek şey boşadığım eşimin bana bir komplosu. Ülkeme hainlik yapan şerefsizlerle birlikte anılmak kanıma dokunuyor.”

İÇİŞLERİ: YANLIŞLIK YOK

İÇİŞLERİ Bakanlığı yetkilileri ise Ali Fuat Çelik'in isminin listede yayınlanmasında bir yanlışlık olmadığını belirterek şu bilgiyi verdi:

"İzin almak suretiyle vatandaşlıktan çıkmış, mavi karta kaydolmuş. Seçme ve seçilme, kamu görevine girme gibi hakların dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yararlandığı tüm haklardan yararlanıyor. Bu haklardan yararlanmaması için savcılıkça soruşturma başlatılmış. Savcılıktan gelen dosya üzerine ismi listeye eklenmiştir. Gerekli girişimleri yapmaması halinde Türk vatandaşlığından doğan haklarını kullanamayacak.”

 

Haber Ara