Dolar

32,5469

Euro

34,9030

Altın

2.427,50

Bist

9.710,30

İçişleri Bakanlığı'ndan Bolu Belediye Başkanı Özcan hakkında soruşturma

İçişleri Bakanlığı, Bolu Belediyesi’nde Suriyelilere yapılan yardımın kesilmesi ile ilgili, Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında soruşturma başlattı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-03 12:38:54

İçişleri Bakanlığı'ndan Bolu Belediye Başkanı Özcan hakkında soruşturma

İçişleri Bakanlığı, Suriyelilere yapılan yardımın kesilmesi ile alakalı Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında soruşturma açtı.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Bakanlıktaki basın toplantısında yaptığı nisan ayı değerlendirmesinde, CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın başkanlık yaptığı süreçte Suriyelilere yardım yapmayacaklarına ilişkin açıklamasıyla ilgili "40 civarında STK nefret ve toplumda kargaşaya yol açtığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Biz de bu suç duyuruları üzerine mülkiye müfettişleri görevlendirdik. Bu soruşturma sonucunda gereken neyse onu yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Bolu'nun nüfusunun yaklaşık 310 bin olduğunu bildiren Çataklı, ilde geçici koruma altında 2 bin 300 civarında Suriyeli'nin yaşadığını ve sadece bir iş yerinin Suriye uyruklu Türk vatandaşı tarafından işletildiğini söyledi.

Çataklı, soruşturma sonucunda Bolu Belediyesi'nin Suriyelilere ne kadar yardım yaptığını kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

4-10 Mayıs tarihlerinde Trafik Güvenliği ve Eğitimi Haftasının kutlanacağını hatırlatan Çataklı, bu kapsamda yurt genelinde "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceğini bildirdi.

Çataklı, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla trafik yoğunluğunun artacağına işaret ederek, vatandaşlardan hız sınırlarına uymalarını, emniyet kemeri kullanmalarını, seyir halinde cep telefonu kullanmamalarını ve yorgunluk hisseden sürücülerin mutlaka dinlenmelerini istedi.

KILIÇDAROĞLU'NA SALDIRI

Çubuk'taki şehit cenazesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı hakkında da konuşan Çataklı, "Törenin yapıldığı alanda sayın Kılıçdaroğlu'nun yakın korumalarının, koruma görevinin gerektirdiği usul ve tekniğe uygun davranmadıkları kanaatindeyiz. Olayın geneli hakkında mülkiye müfettişlerimizce yürütülmekte olan bir soruşturma var. Sayın Kılıçdaroğlu'nun korumalarının durumu da bu soruşturma kapsamındadır. Soruşturma bitip rapor teslim edildikten sonra da gereken neyse o yapılacaktır." dedi.

74 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Çataklı, olayla ilgili oldukları gerekçesiyle CHP'nin şikayetçi olduğu 28 kişinin aralarında bulunduğu 74 kişi hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 67'sinin Akkuzulu köyünden, 4'ünün Çubuk merkezden, 2'sinin bitişikteki İmam Hüseyin köyünden ve bir kişinin de Kalecik'ten şehidin okul arkadaşı olduğunu açıkladı.

KHK'LILARIN HDP'Lİ BELEDİYELERDE ÇALIŞTIRILDIĞI İDDİASI

Çataklı, KHK'lıların HDP'li belediyelerde çalıştırıldığına ilişkin iddialar hakkında "Gerek KHK ile ihraç edilenler gerekse hiçbir resmi görevi olmadığı halde kamu görevini bazı kişilerin üstlendiğine dair bakanlığımıza bilgiler ulaşıyor. Bu kapsamda bir çalışma başlattık. Hiç kimsenin, kendisine yasaların tanımadığı bir şekilde kamu görevini üstlenmesi mümkün değil ve bu suç. Bize ulaşan ihbarlar üzerine yaptığımız çalışmalar doğrultusunda bu kişilerle ilgili gerekli işlemler yapılacak." diye konuştu.

EŞBAŞKANLIK KONUSU

Eş başkanlık konusuna da değinen Çataklı, Belediye Kanunu ve mahalli idarelerle ilgili mevzuatta "eş başkanlık" diye bir düzenleme olmadığına işaret ederek, hiçbir hukuki karşılığı olmayan "eş başkanlık" durumunu da "yasaların tanımadığı bir şekilde kamu görevini üstlenme" kapsamında değerlendirdiklerini ve gerekli işlemleri yapacaklarını söyledi.

"HERKES HUKUK YOLLARINA BAŞVURABİLİR"

Çataklı, CHP'nin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çubuk'taki cenaze töreninde uğradığı saldırı nedeniyle Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut hakkında "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devleti. Herkes hukuk yollarına başvurabilir. Ancak bizim değerlendirmemiz jandarmamızın olağan olarak bir şehit cenazesinde alması gereken bütün tedbirleri kendisine bildirilen katılım düzeyine uygun olarak aldığı yönündedir." şeklinde konuştu.

E-BELEDİYE SİSTEMİ

Bazı belediye meclis toplantılarının sosyal medyadan canlı yayımlanmaya başlamasından sonra İçişleri Bakanlığından e-Belediye sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik talimat yazısı gönderildiği iddialarına ilişkin Çataklı, "e-Belediye modülü aslında yeni bir konu değil, 2014 yılında başlandı. O zaman toplam 61 modülden oluşuyordu. Bunlar sadeleştirilerek son olarak 56 modüle karar kılındı. 56 modülün 43 İçişleri Bakanlığımızı, 13'ü de Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ilgilendiriyor. Bizi ilgilendirenlerden 17'si hizmete girmiş durumda. Kalan 26'sını da yıl sonuna kadar hizmete almayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Söz konusu sistemin faydalarını anlatan Çataklı, yeni başlamamış bu çalışmanın üzerine spekülasyon yapılamayacağını ve çok kıymetli olduğunu dile getirdi.

Haber Ara