Dolar

32,3241

Euro

35,1014

Altın

2.300,58

Bist

9.079,97

İçişleri Bakanı: Darbeciler emri 'Osman' diye birinden almış

İçişleri Bakanı Efkan Ala, darbe girişimi soruşturması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-25 14:22:13

İçişleri Bakanı: Darbeciler emri 'Osman' diye birinden almış

Karar'dan Yusuf Ziya Cömert'e konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala darbe girişimiyle ilgili olarak, "Darbeciler emri soyadını bilmedikleri 'Osman' diye birinden aldı. Sistemi düzeltmezsek 10 yıl sonra yine darbe olur" diye konuştu.

İşte Ala'nın açıklamaları: 

"UÇAĞIMI İNDİRECEKLERDİ"

“Erzurum'dan 21.20 uçağı ile hareket ettim. 23:00'te Ankara'ya ulaştım. Telefon açıldı korumam, “Efendim sosyal medyadan darbe oluyor diye haberler geçiyor” dedi. O sırada Hakan Fidan aradı. “Sayın bakanım darbe oluyor, bizi bombalıyorlar” dedi. Sonradan öğreniyoruz ki, bizim uçağımızı da Malatya'ya indirmek için talimat geçiyorlar. Ama Van'dan geldiğimizi düşünüyorlar. Erzurum'dan Karayolu ile gelebiliriz diye Erzincan'da da tedbir almışlar, bizi almak için.”

"DİRENİŞ TALİMATI VERDİM"

“Esenboğa'da Meclis İdare Amirimiz Salim Uslu da var. O sırada arkadaşlar tankların havaalanına geldiğini haber alıyor. Değerlendirme yaptık. Emniyet Genel Müdürü'nü aradık. “Kesinlikle silahlı direniş gösterilecek, teslim olnmayacak darbeciler gözaltına alınacak” diye talimat verdim.”

"EMİR SUBAYIM EL KOYDU"

“Bu arada Cumhurbaşkanımızı aradık. Ben inince o havalanmış, ulaşamadım. Hemen Başbakan'ı aradım. Ankara Belediye Başkanı'nı, diğer illerin valilerini arayarak, teşkilatlarımızı arayarak vatandaşların sokağa çıkması gerektiğini söyledik. Bu arada emir subayım (Albay) “Ben Havaalanı Jandarma Bölüğüne gidip, buraya el koyacağım” dedi. Gitti  “Ben el koydum dedi ama Jandarma Bölge Komutan Vekili Tuğgeneral Mehmet Artar'ı kurtarmak için gidiyorum” dedi. Gitti bölge komutanını aldılar, alay komutanını kurtardılar.”

"3 BİN ÖZEL TİM İNDİRDİK"

“Darbeciler çeşitli daireleri ele geçirmeye başlayınca biz Özel Harekatı devreye soktuk. Güneydoğu'dan ve Karadeniz'den Özel Harekatçı'yı uçaklarla getirdik. Ancak Esenboğa'ya inemediler. Nevşehir'e 1500 Özel Harekatçı'yı getirdik. 1500 özel harekatçıyı da İstanbul'a indirdik. 3 bin özel harekatçı getirdik.”

"TRT'Yİ MUTLAKA ALACAĞIZ"

“Bu arada TRT'yi aldılar. TRT Genel Müdürü'ne, 'TRT alınacak, alınamazsa TRT yıkılıp enkazı üzerinden yayın yapılacağız. O kadar kararlıyız' dedik. Aynı şey TÜRKSAT için de  geçerliydi. CNN'i ele geçirdiler. Oraya güç transfer ettik. Kesin olarak onlardan alınacak dedim.”

"TASFİYENİN KARŞILIĞINI"

“Belediyelere tüm araçların yola çıkarılması ve bizden habersiz hiçbir birliğin yola çıkarılmaması talimatını verdik. Şırnak'ta ve Bursa'daki alay komutanı yola çıkınca valilerimiz tarafından gözaltına alındılar. 17-25 Aralık'tan sonra emniyette 35 bin kişinin yerini değiştirmiştik. Ne kadar isabetli iş yapmışız.”

"BAKIYORLAR Kİ DARBECİ DEĞİL BÖREK İKRAM EDİYORLAR"

“Arif Paşa, önce bir camiden, sonra bir inşaattan sonra bir vatandaşın evinden harekatı yönetiyor. 'Bacım kusura bakmayın' diyerek eve giriyor. Harekat Merkezi'ni ele geçirin diye talimat veriyor. Vatandaşlar önce Arif Paşa'yı darbeci zannediyor. Ama telefonla televizyonlara bağlanıp açıklama yapınca darbe karşıtı olduğunu anlayıp börek ve çay getiriyorlar.“

"ÖZEL HAREKATI LAZER GÜDÜMLÜ BOMBAYLA VURDULAR"

"Emniyet Genel Müdürümüz aradı. 1'er ton ağırlığında lazer güdümlü iki bomba atıyorlar. Helikoptere biniyorlar polislerimiz, bu kez Helikopteri vuruyor. Toplam 50 kardeşimiz orada şehit oldu."

"TÜRKSAT'A SEVİL EKİP GETİRMİŞLER"

Darbeciler TÜRKSAT'ı ele geçirince satın aldığımız ama henüz resmi teslimi yapılmayan silahları Özel Harekâta gönderdik. Eski müdürler Emniyet İstihbarat'ı teslim almaya gelmişler. Polislerimiz onları orada teslim aldılar. Cep telefonlarından haberleşmeleri tespit edildi. TÜRKSAT'a gelenlerin bir kısmı sivil teknisyenlerdi. Ele geçirdikten sonra burayı yöneteceklerdi. Gözaltına alındılar. Ateş eden helikopter yara alınca inmek zorunda kaldı. İçinde kan izleri de çıktı."

MİT'İN İSTİHBARAT TEZGAHLARINI BOZDU

"MİT Müsteşarı ile sürekli konuştuk. 'Senin elinde silah varsa gönder' dedik. O 'Zaten gönderdik' dedi. Emniyet İstihbarat'tan bir haber gelmedi. Beyin takımı oluşmuş içlerinde. Askerden bilgi alınmalıydı. Terörist FETÖ yapılanmasının içinden niye bilgi alınamadı? MİT'in dört beş saat önce haber alması bunların tezgahını bozdu. Jandarma İstihbarat'ın ise başını değiştirmiştik ama içini değiştirememiştik. Oradan hiçbir istihbarat alınamadı. MİT Müsteşarımız ile de görüşüyoruz. Bu tür duyumlar teyit edilmeden haber verilmiyor. Teyit edildikten sonra istihbarata dönüştürülüyor."

"GENERALLERE DARBE EMRİ 'OSMAN'DAN"

"Güvercinlik'teki Jandarma Özel Harekat Komando Tugayı'ndan Yarbay Fazıl Ertürk ifadesinde diyor ki, “15 gün önce Tandoğan'da toplandık, soyismini bilmediğimiz Osman isimli birinden darbe talimatını aldık.” Fetullah Gülen'in darbe yapılması talimatı emrini verdiği söylüyor. Aralarında orgeneraller, korgeneraller ve diğer generallerin olduğu gruba, Şırnak Çakırsögüt'ten jandarma taburunun Ankara'ya geleceğini, kuvvet komutanlıkları karargahlarının ele geçirileceğini söylüyor. Manzara ortada, reform ihtiyacı ortada."

"SİSTEM DEĞİŞMEZSE 10 YIL SONRA YİNE OLUR"

"İstihbarat zafiyeti var ama daha fazla sistem zafiyeti var. Sistem daha önceden bunları algılayıp ona göre atama yapılmamış. Memurların ihtiyacı, milletin  ihtiyacından önce gelmiş. Yani kuralları demokratikleştirdiğinizde kurumları da demokratikleştireceksiniz ki sonuç alacaksınız. Sistem çok ağır bir şekilde çökmüş. Statüko hakim olmuş.  Bir yerde görevden alıyorsunuz. Ama kurumların içinde ruh gibi dolaşıyorlar. Bu sistemi değiştiremezsek, bu düzen devam ederse  5 ya da 10 yıl sonra yeni bir kalkışma ile başka bir girişimle karşı karşıya kalabiliriz."

"FETÖ-PKK İŞBİRLİĞİYLE BOMBA SEVKİYATI YAPTILAR"

"Telsiz görüşmelerinde PKK'nın bunların bazılarından bilgi aldıklarına, sınır geçişlerinde nasıl işbirliği yaptıklarına dair konuşmalar çıkıyor. Bir bombanın Suriye sınırından ta Türkiye'nin içlerine kadar sevkiyatı yapılırken, bir jandarma astsubay ve bir subayın ilgisinin olduğunu yakalanan bir kişi söyledi. Bu kişiler hakkında soruşturma açıldı."

"BİZ DEĞİŞTİRDİK GALİP MENDİ TUTTU"

"Aldığımız yetki ile Mayıs'ta Jandarma komutanlarımızın üçte ikisini değiştirdik. 30 Ağustos itibariyle uygulanacaktı. Jandarma'da çok yaygın bir katılım olmadı. Çünkü değiştirdik. Jandarma merkezde özel kalem müdürü Albay'ı (Erkan Kıvrak) da görevden almıştık. Jandarma Genel Komutanı (Galip Mendi) “Bunu ben yıllarca tanıyorum dedi, şöyle iyidir böyle iyidir” dedi, tayini çıktığı halde onu tuttu. Tayini çıkmış adam Jandarmayı organize etti. Bu terörist yapının unsurlarıyla organize etmiş. Terfi etmemesi gereken adamları hem karargahta görevlendirmişler hem de sıkıyönetim komutanı olmuşlar."

Haber Ara