Dolar

32,5012

Euro

34,9386

Altın

2.434,54

Bist

9.716,77

'İçeride düşman bulamadılar, dışarıda yaratmak istiyorlar'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bazı Avrupa ülkelerinin 16 Nisan'da yapılacak referandum için 'kesinlikle 'evet'i desteklediğini' söyledi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-14 09:18:20

'İçeride düşman bulamadılar, dışarıda yaratmak istiyorlar'

Star televizyonuna konuşan Kılıçdaroğlu, Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik engelleyici tavrına ilişkin, Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının dünyanın herhangi bir ülkesine gittiklerinde kabul edilmemelerini asla doğru bulmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bu bizim ülkemiz, aynı görüşten oluruz veya olmayız. Bakanlar da bu ülkenin bakanları. Dolayısıyla Hollanda'ya veya Almanya'ya veya dünyanın herhangi bir ülkesine gittiklerinde kabul edilmelerini isteriz" dedi.

Çok konuşarak bu işlerin çözülemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, bir ülkenin Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarını kabul etmemesinin, Hollanda'ya girişine izin vermemesinin gereğinin yapılması gerektiğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Hollanda ile yaşanan bir kriz olduğunu ve bunun çözülmesi gerektiğini değerlendirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çözülmesi için devlet aklının, diplomasi dilinin egemen olması lâzım, 'Ben asarım, keserim' ile bu iş çözülmez. Kahramanlık edebiyatı yaparak halkı kimse kandırmasın. Kardeşim, hükümetsin ne yapacaksan yap. Ben de söyledim, 'Size her türlü desteği vereceğiz.' Buyurun yapın. Asacağız da keseceğiz de nota verdik de işte bir şeyler yapacağız da... Ne zaman? 16 Nisan'dan sonra. Niye 16 Nisan'dan önce değil? Sonra diyecekler ki biz bunu yapacaktık ama yine FETÖ geldi karıştırdı. Elli tane gerekçe bulacaklar bir şey yapmamak için. Dış politikada bir şeye karar verirseniz, yaparsınız ve sonucunu alırsınız, sonucuna da katlanırsınız. Artıdır, eksidir."

"BAKANLAR NİYE GİRİYOR? KANUN AÇIK.."

Kılıçdaroğlu, "Bir bakan diyor ki 'Ekonomik yaptırımlar uygulamayacağız'. Ne yapacaksın o zaman? Ne yapacağız? Onlar orada, zaten biz de buradayız. Siz Hollanda'daki vatandaşları Türkiye'ye mi alacaksınız? 'Hollanda'yı terk edin, Türkiye'ye gelin' mi diyeceksiniz? Kimse gelmez ki. İnsanlar oraya ekmek için gitmişler, yıllardır oradalar çalışıyorlar. Bu davranış onların da huzurunu bozdu" diye konuştu.

"Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 2008'de çıkarıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, kanunda "yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz" maddesinin yer aldığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, kanunun çok açık olduğunu belirterek, "Bakanlar oraya niye gidiyor?" diye sordu.

"YURT DIŞINDA ve TEMSİLCİLİKLERDE PROPAGANDA YAPILAMAZ"

"Sizin de Avrupa temaslarınız vardı. Tepkinizi koymanız adına bunları iptal ettiniz. Eğer gitseydiniz size müsade ederler miydi? Hükümet kanadından, 'Zaten Danimarka, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri hayırı desteklediği için evet kampanyasına karşı çıktı' yönünde bir açıklama var. Nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, "Açık ve net söyleyeyim. Bu hükümetler, kesinlikle eveti destekliyorlar. Bir ülkenin Dışişleri Bakanı gider de nasıl uçağını geri gönderirsiniz? Bir karşıtlık yaratmak için. İçeride düşman bulamadılar, şimdi dışarıda bir düşman yaratmak istiyorlar. Çünkü önceden 'Buraya gelmeyin, bizim seçimimiz var' diyorlar. Kim söylüyor bunu? Hollanda'nın Başbakanı söylüyor. Niye gidiyorsunuz oraya? Seçim, referandum çalışması yapmak için. Kanun ne diyor? 'Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde propaganda yapılamaz.' diyor."

Kılıçdaroğlu, "Siz gitseydiniz hayır kampanyasını yapacak mıydınız?" sorusunu, "Biz bir kampanya yapmıyoruz. Temsilciliklerimiz var orada, gidiyoruz. Biz mitingler, şunlar bunlar yapmadık hiçbir zaman. Biz yasalara, kanunlara saygılıyız. Kendileri yasa çıkarıyorlar, çıkardıkları yasalara kendileri uymuyorlar" diye yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarına hiçbir devletin, "Sen benim ülkeme gelme" diyemeyeceği konusu üzerinde titizlikle durduklarını vurguladı.

"TÜRKİYE, BU OLAYIN ÜZERİNE HÜKÜMETİN YÜRÜMESİNİ İSTİYOR"

Kılıçdaroğlu, Hollanda'da yaşananların, seçime giden Hollanda Başbakanı'nın da Türkiye'de halk oylamasına giden hükümetin de işine geldiğini savundu.

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı'nın Hollanda'ya sokulmamasını, bir bakanının Hollanda'dan sınır dışı edilmesini "vahim bir tablo" olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, "Bu tablonun üzerine kararlılıkla gitmek lâzım. Bakın bugün bütün Türkiye, bu olayın üzerine hükümetin yürümesini istiyor. Açıklama yapmasını değil gereği neyse onun yapılmasını istiyor. Oturup gereğini kendileri hesaplasınlar. Şunu derlerse 'Biz bunun gereğini bilmiyoruz, ne yapacağımız bilmiyoruz' diyorlarsa Sayın Dışişleri Bakanı gelir ben onlara hangi gerekleri yerine getirmeleri gerektiğini söylerim" değerlendirmesini yaptı.

"Mağduriyet, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin değil devletinin, vatandaşının mağduriyetidir" diyen Kılıçdaroğlu, oraya giden kişinin Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini temsil ettiğini söyledi.

 

Haber Ara