Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

İç tüzükte iktidar ve muhalefet hangi değişiklikleri istiyor?

Meclis iç tüzük değişikliği için 4 parti anlaştı. Peki, değişiklik konusunda iktidar ve muhalefet ne istiyor?

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-13 15:33:31

İç tüzükte iktidar ve muhalefet hangi değişiklikleri istiyor?

Meclis'te iç tüzüğün değiştirilmesi konusunda 4 parti komisyon kurulması yönünde ortak karar aldı. Peki, Meclis iç tüzüğü konusunda iktidar ve muhalefet ne istiyor?

İKTİDARIN İSTEDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER

Al Jazeera Türk'ün haberine göre; AK Parti özellikle yasa tasarının görüşmelerine geç başlanmasından, muhalefetin bu amaçla 'grup önerisi sunma' yöntemine başvurmasından rahatsız. AK Parti, muhalefetin kimi zaman Genel Kurul'un çalışması konusunda varılan mutabakatlara rağmen engelleme amacıyla bu yolu kullandığı görüşünde.

Parti grupları önerilerini sunduğunda tüm partileri bu önerinin lehinde ve aleyhinde konuşuyor. Bir partinin önerisine ilişkin görüşme kimi zaman 1 saati aşkın sürebiliyor. Ancak sonuçta öneri muhalefetten geldiği için iktidar partisinin oyları ile reddediliyor. AK Parti, 3 muhalefet partisi birden kendi önerilerini sunduğunda, tartışma ve benzeri nedenlerle her çalışma gününde yaklaşık 3 saat kaybedildiği görüşünde. Bunun yerine İç Tüzük'te yapılacak değişiklik ile grup önerileri hakkında sadece öneriyi veren parti sözcüsünün 5 dakika konuşması ardından oylama yapılması planlanıyor.

Zamandan kazanmak amacıyla planlanan değişikliklerden biri de araştırma önergeleri hakkında. Meclis'te bir konu ile ilgili araştırma komisyonu kurulması için çok sayıda teklif veriliyor. Bunların Meclis gündeminde yerini alabilmesi için ise Genel Kurul'da okunması ve tartışılması gerekiyor. AK Partili yetkililer, son yıllarda araştırma komisyonu kurulması için verilen önerge sayısının katlanarak arttığı ve son olarak 5 bine yükseldiğini söyledi. Muhalefetin İç Tüzük'ten gelen bir hakkı, Meclis'te bir engelleme yöntemi olarak kullanmaya başladığını düşünen AK Parti araştırma önergelerinin Genel Kurul'da okunması yerine doğrudan elektronik ortamda gündeme alınmasının zaman kazandıracağı görüşünde.

MUHALEFET NE İSTİYOR?

Muhalefet partileri de esasen İç Tüzük'ten memnun değil. Yazılı olan ile uygulamanın çeliştiği belirtiliyor. Bundan önce İç Tüzük değişikliği için kurulan komisyonlarda muhalefetin de rahatsızlıkları olduğu için bu nedenle yol alınmıştı. Ancak muhalefetin Genel Kurul çalışmalarının televizyondan sürekli yayınlanmasını istemesi gibi bir kaç konu nedeniyle sonuç alınamamıştı.

Muhalefet bugün de aynı talebini tekrarlıyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 24 saat yayın talebini tekrarladı:

"Televizyon yayını için masadan kalktılar. Söylüyoruz, 7/24 açık bir televizyon, 24 saat yayın yapacak bir TRT yayını... Kim ne yapıyor gece 2'lerde bir görsünler. Vatandaşın görmesinden korkuyorlar. Açalım vatandaş görsün, oturalım uzlaşalım."

UZUN SÜREDİR GÜNDEMDE

Aslında iktidar partisi kadar, muhalefet de 42 yıldır yürürlükte olan ve bugüne kadar birçok değişikliğe uğrayan İç Tüzük'ten şikâyetçi. Meclis'in Anayasası olarak kabul edilen İç Tüzük, Cumhuriyet senatosunun da bulunduğu 5 Mart 1973 tarihinde kabul edildi. 1 Eylül 1973'te yürürlüğe girdi. Geçen sürede 150 den fazla değişiklik yapıldı.

İç Tüzük konusunda partilerin ortak tespitleri var. Bu tespitler, bugüne kadar kurulan iki komisyonun raporlarına da yansıdı.

İktidar partileri, kanun yapım sürecinin yavaşlığından, muhalefet partileri ise denetim sürecinin etkisizliğinden ve parlamento çalışmalarının planlı ve programlı olmayışından rahatsız. Örneğin parlamentoda belirlenen gündeme geçmek bazen saatler, hatta günler alabiliyor.

Parlamento çalışmalarının genel kurul ağırlıklı olması, komisyon çalışmalarını etkisizleştiriyor. Komisyonlar bazı kritik düzenlemeler konusunda zaman kazanmak ya da ayrıntılı çalışmak için alt komisyonlar oluşturup uzlaşma arayışına giriyor. Ancak son karar Meclis Genel kurulunda verildiği için yapılan çalışmalar bir anlamda çöpe gidebiliyor. Bu nedenle yasama süreci istenen kaliteye ulaşamıyor.

Milletvekillerinin bireysel olarak yasama ve denetim süreçlerine yeterli düzeyde aktif katılım sağlayamadıkları da yapılan tespitlerden biri.

Ayrıca, İç Tüzüğün mevcut bazı hükümleri hiç uygulanmazken, dayanağı olmayan bazı uygulamaların ise güçlü teamüller oluşturduğu belirtiliyor.

İKİ KERE DENENDİ

Yakın geçmişte siyasi partiler iki kez komisyon kurarak, mutabakat arayarak İç Tüzüğü değiştirmeye çalıştılar.

Bunlardan biri 2008 – 2009 yılları arasında yapılan denemeydi. AKP, CHP, MHP, DTP Grup Başkan'larının mutabakatları ile 16 Ekim 2008 de İç Tüzük Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Dönemin Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın başkanlığında ilk toplantısını 15 Ekim 2008'de yapan komisyon 4 ay süren bir çalışma sonunda hazırladığı İç Tüzük taslağını 18 Şubat'ta kamuoyu ile paylaştı.

Haber Ara