Dolar

32,5794

Euro

34,8034

Altın

2.515,81

Bist

9.693,46

İbrahim Kaypakkaya kimdir ?

Türk, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist kurucusu İbrahim Kaypakkaya... İbrahim Kaypakkaya kimdir? İşte İbrahim Kaypakkaya'nın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 19:21:28

İbrahim Kaypakkaya kimdir ?

İbrahim Kaypakkaya, Çorum'un Sungurlu ilçesinde 1948 yılında dünyaya geldi.

Kaypakkaya, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nde öğrenim gördü. Öğrencilik yıllarında sol düşünceyle tanışarak 1968 senesinde Çapa Fikir Kulübü'nün kurulmasında büyük rol oynadı.

Bu dönemde Amerikan 6. Filosu'na karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle okuldan atıldı. Sonrasında İşçi-Köylü gazetesinin İstanbul'daki bürosunda çalışmaya başladı. Aydınlık ve Türk Solu dergilerinde de yazılar yazdı. Ayrıca 1972 senesine kadar da PDA saflarında görev yaptı.

Fakat grupla arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle buradan ayrılarak TİKKO örgütünü kurdu. Daha sonra 24 Ocak 1973 tarihinde jandarma kuvvetleriyle arasında çıkan çatışmada yaralandı. Fakat kaçıp bir köye sığındı. Burada Cafer Atan adlı öğretmenin ihbarı sonucunda yakalanarak tutuklandı. Diyarbakır Cezaevi'nde çeşitli işkenceler gören İbrahim Kaypakkaya 18 Mayıs 1973 tarihinde hapiste hayatını kaybetti. Ölüm nedeni kayıtlara intihar olarak geçmiştir.

Ölümünden sonra...

- İbrahim Kaypakkaya'yı güvenlik güçlerine teslim ettiği ileri sürülen öğretmen Cafer Atan 2000 senesinde Sarıgazi'deki evini basan üç kişi tarafından kafasından kurşunlanarak öldürülmüştür.

- 24 Ocak 1973'te Kaypakkaya ve arkadaşlarına karşı yapılan komando harekatını yöneten Fehmi Altınbilek 2015 senesinde Beşiktaş'ta uğradığı silahlı saldırıda yaralanmıştır.

- Dönemin Diyarbakır sıkıyönetim komutanı Korgeneral Şükrü Olcay, Kaypakkaya'nın ölümünden sonra aynı sene orgeneralliğe terfi etmiş ve 2. Ordu komutanı olarak göreve getirilmiştir.

- İbrahim Kaypakkaya'nın ölümünden sonra doğduğu köy Karakaya soyadını almıştır.

- İbrahim'in kız kardeşi Elif Güneş, 2011 senesinde Cumhuriyet Halk Partisi'ne katılarak siyasete atılmıştır.

Haber Ara