Dolar

32,5494

Euro

34,8179

Altın

2.431,51

Bist

9.722,09

İbrahim Kalın: Libya'ya asker gönderilmesi için tezkere ihtiyacı doğabilir

İbrahim Kalın, “Başka ülkelere asker gönderme konusunda meclisin bir yetkilendirme yapması gerekiyor. Oradaki sıcak gelişmelere bağlı olarak böyle bir tezkere ihtiyacı doğabilir' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-25 11:50:26

İbrahim Kalın: Libya'ya asker gönderilmesi için tezkere ihtiyacı doğabilir

Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme ihtimaline ilişkin Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama geldi.

İbrahim Kalın, başka ülkelere asker gönderme konusunda TBMM'nin yetkilendirme yapması gerektiğini belirterek “Meclis bununla ilgili bir çalışma yürütüyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün (24 Aralık) kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesi için tezkerenin düzenlenmesi gerekebileceği mesajını verdi.

TEZKERE İHTİYACI

İbrahim Kalın, “Başka ülkelere asker gönderme konusunda meclisin bir yetkilendirme yapması gerekiyor. Oradaki sıcak gelişmelere bağlı olarak böyle bir tezkere ihtiyacı doğabilir. Meclis de bununla ilgili bir çalışma yürütüyor. Tezkerenin içeriğiyle ilgili şu anda benim bir şey söylemem doğru olmaz. Bu meclisin yetkisinde” ifadelerini kullandı.

Prensip olarak Türkiye'nin uluslararası toplumun tanıdığı meşru Libya hükümetinin yanında durmaya devam edeceğini belirten Kalın, “Bu askeri eğitim olabilir, siyasi destek veya başka alanlarda destek şeklinde olabilir” diye konuştu.

İbrahim Kalın, “Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tank ve toplarla Hafter'e destek vermek suretiyle açıkça taraf olduklarını ifade ediyorlar. Bu BM nezdinde yürütülen müzakereleri sabote etmektir” dedi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeri (UMH) henüz Ankara'dan resmen asker talebinde bulunmadı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada gerekirse Libya'ya verilen askeri desteği arttırabileceklerinin ve bu bağlamda Türkiye'nin kara, hava ve deniz seçeneklerini değerlendireceğinin mesajını vermişti.

ANKARA-MOSKOVA TEMASLARI

Ayrıca Ankara'dan bir DIşişleri heyeti geçtiğimiz gün Moskova'ya gitti. Toplantıya ilişkin bir açıklama yayınlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya krizi konusunda Türkiye ile temasların devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Açıklamada, Rus delegasyonuna Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Türk delegasyonuna ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlık ettiği aktarıldı. Açıklamada, “Görüş alışverişinin ardından, Libya'daki krizin erken çözümüne olası yardımın sağlanması da dahil olmak üzere, bu ülkedeki problemle ilgili temasların devam ettirilmesi konusunda bir anlaşmaya varıldı” denildi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikolaos Dendias ile telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin henüz bir bilgi paylaşılmadı. Dendias, önceki gün Libya'nın Bingazi kentinde Hafter'le görüşmüştü.

 

Haber Ara