Dolar

32,5681

Euro

34,8646

Altın

2.430,35

Bist

9.645,02

İbrahim Kalın'dan Merkel'e: Üzücü olan tavrınızdır!

İbrahim Kalın, Merkel'in 'Nazi benzetmesi üzücü' ifadesine cevap verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-09 13:38:55

İbrahim Kalın'dan Merkel'e: Üzücü olan tavrınızdır!

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Külliye'de baısn toplantısı düzenleyen Kalın, Merkel'in "Nazi benzetmesi üzücü" ifadesine cevap verdi.

Kalın, "Asıl üzücü olan tavrınızdır" dedi.

İşte o ifadeler:

"Asıl üzücü olan Avrupa'nın bugün içinde bulunduğu tablodur. Bütün bu süreci tetikleyen bakanlarımızın ve siyasilerin Almanya'ya yapacağı ziyaretlerin engellenmesidir. Olayı başlatan budur. Buna ilişkin yapılan açıklamalara baktığınızda, gerekçe olarak ortaya konan sebeplere baktığınızda trajikomik bir tablonun olduğunu görüyoruz."

Kalın, "Açıkça referandum konusunda 'hayır' kampanyası yürütenlere, buna PKK da diğer terör örgütleri de dahil, kapılarını açarken, göz yumarken, her türlü imkanı sağlarken aynı ülkenin, aynı kampanyanın öbür tarafını temsil eden siyasileri engellemeye çalışması, asıl üzücü olan budur" sözlerini kullandı.

Almanya'nın Türkiye için önemli bir ülke olduğuna dikkati çeken Kalın, "Sayın Merkel haklı, bazı konularda derin görüş ayrılıklarımız var mesela terörle mücadele konusunda" dedi.

"İBRETAMİZ BİR TABLO"

Kalın, Avrupa'daki bazı ülkelerin Türk bakanların ve siyasilerin vatandaşla buluşmasını önlemeye yönelik girişimlerine ilişkin, "Burada hakikaten çok düşündürücü, ibretamiz bir tabloyla karşı karşıyayız. Avrupa'da bazı ülkeler, çevreler, siyasiler, basın kuruluşları adeta Türkiye'de referandumdan 'evet' çıkmasın diye hummalı bir çalışmanın içine girmiş görünüyorlar. Bizim onlara mesajımız çok net, boşuna uğraşmayın bunun kararını siz değil, bu millet verecek. Bu tür engellemelerle, ne bizim Avrupa'daki 5 milyona yakın vatandaşımızla olan gönül bağımızı koparabilirsiniz ne de vatandaşlarımızın bu en temel demokratik hakkını ellerinden almak suretiyle, onları demokratik haklarını kullanmaktan mahrum edeceğinizi zannedebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Vatandaşların oyunu kullanarak en güzel cevabı vereceklerine işaret eden Kalın, Avrupa'nın genel gidişatıyla ilgili büyük endişe içinde olduklarını söyledi.

Kalın, amasız, fakatsız reddedilmesi, kınanması gereken ırkçı, sağcı, göçmen karşıtı, İslam karşıtı kesimlerin, ana akım Avrupa siyasetini derinden belirlemeye başladığına dikkati çekerek, bunun Avrupa'nın geleceği, temel değerleri açısından endişe verici bir tablo olduğunu vurguladı.

"ÖNCE SİZ TERÖR ÖRGÜTLERİNİN FAALİYETLERİNİ DURDURUN"

Bazı Avrupalı siyasilerin "Türkiye'deki iç siyasi tartışmaları bizim ülkemize taşımayın" şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Kalın, şöyle konuştu:

"Türkiye karşıtı birçok örgüte, faaliyete kucak açan, destek veren, onları allayıp pullayan ülkelerin şimdi bir referandum münasebetiyle yaptığı 'Türkiye'deki siyasi tartışmaları bize taşımayın' şeklinde açıklamaları oldukça düşündürücü. Bu olup biteni açık net bir şekilde ortaya koyuyor. Eğer 'Türkiye'deki tartışmaları ve siyasi farklılıkları bizim ülkemize taşımayın.' gibi bir iddianız, talebiniz varsa öncelikle siz kendi ülkelerinizde Türkiye karşıtı örgütlerin faaliyetlerini durdurursunuz. Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği eğer gerçekten terörle mücadele konusunda samimiyse kayıtsız şartsız bir şekilde Türkiye'nin yanında durur. Avrupa'daki PKK, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütlerinin faaliyetlerine izin vermezler. Ama tablonun böyle olmadığını görüyoruz. Türkiye karşıtı bir enstrüman olarak kullanabilecek bütün unsurları devreye soktuklarını, bunları desteklediklerini, önlerini açtıklarını ve buna demokratik ifade özgürlüğü hakkı gibi başlıklar verdiklerini görüyoruz."

"NASIL ADIM ATMAZSINIZ"

"PKK terör örgütü mensuplarının Almanya'da ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde bu kadar serbest cirit atabilmesine, faaliyet yapmasına, eleman devşirmesine karşı nasıl adım atmazsınız?" sorularının her seferinde cevapsız bırakıldığını anlatan Kalın, asıl üzücü olanın bu olduğunu vurguladı.

Almanya Anayasayı Koruma Komisyonu'nun hazırladığı raporlarda, bölücü terör örgütünün ülkede son 10 yılda nasıl örgütlendiğinin yer aldığına dikkati çeken Kalın, "Bunlar bizim iddiamız değil, kendi raporlarında ortaya koydukları tablo. Bu tabloya rağmen bir tedbir alınmaması, adım atılmaması, asıl üzücü olan budur. Asıl üzücü olan Almanya gibi Avrupa'nın son derece önemli bir ülkesinin hala Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bir direnç göstermesi ve süreci tıkamasıdır. Asıl üzücü olan bu kadar tarihi, kültürel, ekonomik ilişkiye rağmen Türkiye söz konusu olduğu zaman özellikle Almanya üzerinden gelen muazzam bir Türkiye, Erdoğan karşıtlığının sistematik bir şekilde üretilmesi ve dünyaya servis edilmesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara