Dolar

32,3369

Euro

35,1710

Altın

2.241,30

Bist

8.747,51

İbrahim Çağlar kimdir?

Türk iş adamı İbrahim Çağlar kimdir? İşte İbrahim Çağlar'ın biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-11 08:32:08

İbrahim Çağlar kimdir?

Baba tarafından aslen Konya-Kadınhanlı olan İbrahim Çağlar 1960 yılında İstanbul, Erenköy'de doğdu.

Çağlar'ın anne tarafından dedesi Hasan Şevki Efendi Cumhuriyet öncesi II. Abdülhamid Han döneminde Hazine-i Humayun'da görev yaptı ve cumhuriyet sonrası ise genç Türkiye'nin ilk milli kolonya fabrikasını kurdu.

ATADAN TİCARİ YATKINLIK

Çağlar'ın baba tarafından dedesi Sıtkı Çağlar ise, ticarete konu olabilecek her ürünün ticaretini yapmış, özellikle Konya'dan diğer şehirlere giderek mal değiş tokuşu ile ticaret hayatını devam ettirirken, 1950'li yıllarda İtalyanlardan aldığı teknoloji ile İstanbul, Topkapı'da iplik fabrikası kurmuştu. Sıtkı Bey aynı zamanda, Hacı Sabancı'nın Adana'da kuracağı fabrikaya da danışmanlık hizmeti verdi. Bu vizyonla da oğlu Cenap Çağlar'ı İbrahim Çağlar'ın babası  Avusturya Lisesinde okuttu. Cenap Çağlar da okul sonrasında iplik ticareti ve müteahhitlikle ilgilendi.

7 YAŞINDA TİCARİ HAYATA GİRDİ

Ticaretle yoğrulan bir ailede yetişen İbrahim Çağlar 7 yaşından itibaren yazları kendi isteğiyle eniştesinin yanında çalışmaya başladı. İlkokuldan sonra Güneş Kolejinde eğitim gören Çağlar, daha sonra Ticaret Lisesi'ne kayıt oldu. 1977 yılında liseden mezun olan Çağlar ilk şirketi olan Nurtop A.Ş.'yi müteakiben kurdu ve iş hayatına atıldı.

18 yaşında başladığı ticaret hayatını tekstil, enerji, inşaat ve telekomünikasyon sektörlerinde yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarıyla devam ettiren Çağlar, aynı zamanda sosyal hayatta, çeşitli vakıflarda aldığı görevlerle de ön plana çıktı.

Çağlar, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği, TEPAV Mütevelli Heyeti üyeliği, Darülaceze Mütevelli Heyeti üyeliği, Marmara Grubu Vakfı Stratejik ve Sosyal Araştırmalar, Mütevelli Heyet ve Akademik Konsey üyeliği görevlerinde bulundu.

Vakıfların dışında AK Parti ve MÜSİAD Kurucu Üyesi olan Çağlar, 2004-2010 yılları arasında TOBB Yönetim Kurulu Sayman üyeliği ve aynı tarihlerde TSE Yönetim Kurulu üyeliği yaparken, 2006-2012 yılları arasında DEİK Yönetim Kurulu üyeliği ve 2003-2006 seneleri arasında da İTHİB yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.

İTO'DA AKTİF GÖREV

İstanbul Ticaret Odası'nda 1999 yılında Meclis üyeliği ile göreve başlayan Çağlar, 2004-2009 yılları arasında İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. 2009-2013 yılları arasında İTO Meclis Başkanlığı, 2013 yılından itibaren ise İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.

Çağlar, 2012 yılında Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı oldu.

Çağlar, yoğun iş hayatı, sivil toplum kuruluşlarında ve vakıflardaki görevlerinden arda kalan zamanlarda ise atıcılık, yüzme ve tenis sporları ile ilgilendi.

Evli ve 2 çocuk babası olan İbrahim Çağlar 11 Aralık 2017 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonrası vefat etti. 

Haber Ara