Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

IBM’den yüz tanıma teknolojisinde “sınırlama” teklifi

ABD merkezli teknoloji şirketi IBM yaptığı son açıklamada, ABD Ticaret Bakanlığı'nın yüz tanıma sistemlerinin ihracatını “insan hakları ihlalleri”ni açısından baskıcı rejimlerin kullanımını sınırlamak için yeni kontrol uygulaması istedi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-11 19:52:33

IBM’den yüz tanıma teknolojisinde “sınırlama” teklifi

IBM'den yüz tanıma teknolojisinde “sınırlama” teklifi

ABD merkezli teknoloji şirketi IBM yaptığı son açıklamada, ABD Ticaret Bakanlığı'nın yüz tanıma sistemlerinin ihracatını “insan hakları ihlalleri”ni açısından baskıcı rejimlerin kullanımını sınırlamak için yeni kontrol uygulaması istedi.

Şirket yaptığı açıklamada, ABD'nin "kitlesel gözetim sistemlerinde, ırk profillemesinde veya diğer insan hakları ihlallerinde kullanılması en muhtemel yüz tanıma sistemi türü" konusunda yeni ihracat limitleri koyması gerektiğini söyledi.

Temmuz ayında Ticaret Departmanı, yüz tanıma yazılımı ve gözetimde kullanılan diğer biyometrik sistemler için yeni ihracat lisansı gerekliliklerinin benimsenip benimsenmemesi konusunda kamuoyunun görüşlerini aldı.

IBM'in hükümetle ilişkilerde sorumlu başkan yardımcısı Christopher Padilla, Reuters'e verdiği demeçte, ABD hükümetinin muhalifleri kalabalıktan seçmek veya kitlesel gözetleme için kullanılabilecek "yüz tanıma" sistemleri yerine "1'den çoka göre” sistemlere odaklanılması, bir kullanıcının bir iPhone'un kilidini açmasına veya bir uçağa binmesine izin verilmesini istedi.

Çin örneği

IBM, Ticaret Departmanının "hem veri toplamak için kullanılan yüksek çözünürlüklü kameraların ihracatını hem de bu verileri analiz etmek ve bir görüntü veritabanıyla eşleştirmek için kullanılan yazılım algoritmalarını" kontrol etmesi gerektiğini ve "belirli yabancı hükümetlerin yeteneklerini” sınırlaması gerektiğini savundu.

Ticaret Bakanlığı'nın Temmuz bildirisinde, Çin'in "Uygurlara, Kazaklar'a ve Müslüman azınlık gruplarının diğer üyelerine karşı baskı, kitlesel keyfi gözaltı ve yüksek teknoloji gözetiminin yaşandığı Sincan bölgesinde yüz tanıma teknolojisini konuşlandırdığı” belirtildi.

Bakanlık, video gözetim firması Hikvision 002415.SZ ve yüz tanıma teknolojisi SenseTime Group Ltd ve liderleri de dahil olmak üzere Çin'in Uygurlara yönelik muamelesiyle ilgili insan hakları ihlallerine karıştığını söylediği ekonomik kara listeye düzinelerce Çinli şirket ve kuruluşu ekledi.

Çin, Sincan'da kötü muameleyi reddetti

IBM, Ticaret Departmanının yüz tanıma sistemlerini eğitmek için kullanılabilecek çevrimiçi görüntü veritabanlarına erişimi de kısıtlaması gerektiğini söyledi.

Haziran ayında IBM, ABD Kongresi'ne yüz tanıma yazılımı sunmayı bırakacağını söyledi ve bu tür teknolojinin kitle gözetimi ve ırksal profilleme amacıyla kullanılmasına karşı çıktı. Şirket ayrıca polisi görevi kötüye kullanma konusunda daha fazla sorumlu tutmak için yeni federal kurallar çağrısında bulundu.

Haber Ara