Dolar

32,4980

Euro

34,7848

Altın

2.419,99

Bist

9.676,01

İbadi: Kürdistan hayâline karşı değilim ancak...

İbadi, IKBY bayrağının asılmasını kabul etmediklerini söyledi ve 'Kürtlerin kendi devletlerini kurma hayâllerine karşı değilim ancak bu aşamada böyle bir adım çıkarlarımıza aykırı' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-19 21:40:23

İbadi: Kürdistan hayâline karşı değilim ancak...

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kürtlerin kendi devletlerini kurma hayâlinin doğal hakları olduğunu söyledi. Ancak şu anki sürecin böyle bir adımı atmak için uygun olmadığını da ekledi.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki Başbakanlık Sarayı'nda düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan İbadi, Kürt vatandaşlarının kendi devletlerini kurma hayâllerine karşı olmadığını ancak bu aşamada böyle bir adımın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) ve Irak'ın çıkarlarına ters düştüğünü savundu.

İbadi şöyle konuştu:

"Kürt kardeşlerimizin kendilerine ait bir devlet kurma hayâlleri onların doğal hakkı, buna karışamam. Hiçbir insanın böyle bir hayâli engellemeye hakkı yok. Ancak böyle bir zamanda, IŞİD'le mücadele devam ederken, istikrarsız bölgesel konjonktür varken bir (bağımsızlık) referandum düzenlemek... Bazı komşu ülkeler, bağımsız bir Kürt devletini kendi ulusal güvenliğine tehlike olarak görüyor. Doğru, böyle bir şey onların hakkı değil. Ancak gerçekçi olmak gerekiyor. Ortaya bir kriz çıkacak. Peki, bağımsızlık referandumu Erbil-Bağdat ilişkisine nasıl yansıyacak? Kimileri diyor ki referandumu yaparız ancak bağımsızlık adımını atmayız. Böyle bir şey olursa bunu kendi vatandaşlarınıza nasıl açıklayacaksınız?"

 

Haber Ara