Dolar

32,5247

Euro

34,6837

Altın

2.493,84

Bist

9.524,59

İbadi, Haşdi Şabi için 'kahramanlarımız' dedi

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Irak-Suriye sınırına ulaştığını belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-29 23:50:42

İbadi, Haşdi Şabi için 'kahramanlarımız' dedi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

AA'nın haberine göre
Irak Başbakanı Haydar İbadi, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Irak-Suriye sınırına ulaştığını belirtti. İbadi bu haberi verirken milis gücü için "kahramanlarımız" ifadesini kulandı.

İbadi, IŞİD'e karşı Musul operasyonuna katılan ordu güçlerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Zaferler elde ettiniz ve bu çeteleri (DEAŞ) yenmenin son aşamalarındasınız. Musul'da kahramanlarımızın sayesinde zaferin ilanı çok yakın. Haşdi Şabi güçleri, çizilen plan çerçevesinde Suriye sınırına ulaştı" dedi.

HAŞDİ ŞABİ ve IRAK'TAKİ SORUN

İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi, Türkiye ile Irak arasındaki önemli gerilimlerden biri. Musul operasyonuna - Türkiye'nin tüm tepkisine rağmen - Irak 'ordu unsuru' olarak katılan Haşdi Şabi, operasyon sırasında Hz. Ali bayrakları ve Hz. Zeynep sloganlarıyla hafızalara kazınmıştı. Musul operasyonundaki en önemli sorun da mezhep güdüsü ile hareket eden örgütün şehirdeki Sünni halk tarafından istenmemesiydi. Türkiye bu konuda sıklıkla "halkı Şii milis gücü ve IŞİD arasında tercih yapmaya zorlamayın" uyarılarında bulunmuştu.

Türk askerinin Başika'dan çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de Şii milis gücünün de etkisi ile bölgede yaşanan demografik değişimdi. Demografi, Suriye iç savaşının başından beri Türkmenler ve Iraklı Sünnilerin aleyhine şekilleniyor.

IKBY'nin de 'en doğru zaman' şeklinde nitelediği bir dönemde 'bağımsızlık referandumuna' hız vermesi haritaların değişmesi açısından önemli bulunuyor. Zira Türkmen şehri olan Kerkük, kısa süre önce kamu binalarına IKBY bayrağı asılması ile gündeme gelmişti. Türkiye'nin tepkiyle karşıladığı bu konuda IKBY'ye yakın Kerkük yönetiminden ısrarla 'bağımsızlık referandumuna katılacağız' açıklamaları gelmişti.

Ankara - Erbil hattında henüz 'kriz' kategorisine girmeyen konu ile ilgili gelişmeler dikkatle takip ediliyor.

HAŞDİ ŞABİ ve ŞENGAL SORUNU

Şengal, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin elinde bulunuyor ve kent ile köylerinin çoğununda Peşmerge Güçleri; Xanesor kasabası ile Şengal merkez ve birçok köyde ise PKK bulunuyor. IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Ezidilerin yoğun yaşadığı 450 bin nüfuslu Şengal'e ağır silahlarla saldırarak kenti ele geçirmişti. Bunun üzerine buraya kaydırılan PKK güçleri IŞİD ile savaş sonrası blgeden çıkmak istemedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri,  Nisan tarihinde PKK'ya saldırı düzenlemişti. Türkiye, hava harekatı öncesinde ABD, Rusya, IKBY olmak üzere ilgili ülkeleri bilgilendirdi. Fakat ABD bilgilendirme yapıldığını kabul etmedi. PYD lideri Salih Müslim ise 'Beklenmedik bir saldırı' açıklamasında bulunmuştu. Saldırıda bölgede bulunun Peşmergeler de hayatını kaybetti. IKBY Yönetimi yaşananların PKK'nın suçu olduğunu belirterek, örgütten bir kez daha bölgeden çıkmasını istedi.

 

Haber Ara