Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

İbadi'den reform kararları

Irak Başbakanı İbadi'nin, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması ile yolsuzluk dosyalarını inceleyecek bir komite oluşturulması talimatı verdiği bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-09 10:49:29

İbadi'den reform kararları

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması kararı aldı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Haydar el-İbadi, genel kamu yararı ve anayasanın 78. maddesi uyarınca, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması talimatı verdi" denildi. İbadi'nin ayrıca Irak'ta geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatı verdiği, bu dosyaların incelenmesi için de uzman yargıçlardan oluşan bir komite oluşturulmasını istediği kaydedildi. 

Başbakan İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar verdi.

İbadi'nin aldığı kararların, bakanlar kurulu ve parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor. 

Petrol fiyatlarındaki düşüş, terör örgütü DAEŞ ile mücadele, kötü yönetim ve yolsuzluklar, Irak'ta ekonomik krizin derinleşmesine neden oldu. Bağdat, Misan, Nasırıyye, Babil, Divaniyye, Basra, Kut, Kerbela, Necef, Süleymaniye ve Kerkük'te halk sokaklara çıkarak, elektrik kesintisi ve diğer hizmet alanlarındaki aksaklıkları protesto ediyor.

Yapılan gösteriler üzerine Irak'ın en yüksek Şii mercii Ayetullah Ali es-Sistani, Başbakan İbadi'ye "yolsuzluklara karşı demir yumrukla mücadele etmesi" çağrısı yaparak, bu konuda daha cesur adımlar atmasını istemişti.

Irak'ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un Nuri el-Maliki, Usame el-Nuceyfi ve İyad Allavi'den oluşan üç yardımcısı bulunuyor. Başbakan İbadi'nin de üç yardımcısı bulunuyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara