Dolar

32,5831

Euro

34,7960

Altın

2.507,57

Bist

9.693,46

IAEE heyeti, Slovenya ve Hırvatistan'ı ziyaret etti

IAEE heyeti, Slovenya ve Hırvatistan'ı ziyaret etti

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 13:31:15

IAEE heyeti, Slovenya ve Hırvatistan'ı ziyaret etti
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve IAEE Genel Sekreteri David Williams, Slovenya ve Hırvatistan'da çeşitli temaslarda bulundu.

IAEE'den yapılan yazılı açıklamada, heyetin bu iki ülkedeki temaslarında ana gündem maddesinin Türk Akımı ve Türk Akımı ile Trans Anadolu Boru Hattı Projesi (TANAP) olduğu, bu iki projenin Türkiye'nin yanı sıra Balkan ülkelerine de ciddi kazançlar getireceği ifade edildi.

Slovenya'daki temasları kapsamında enerji sektörü temsilcileri, akademisyenler ve hükümet temsilcileri ile bir araya gelen Kumbaroğlu, Türk Akımı'nın mevcut durumu ve Balkanlar rotasının tam olarak belirlenmesine katkı sağlamak üzere Slovenya'da geniş katılımlı bir konferans düzenlenmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Kumbaroğlu ayrıca, Lyublyana Üniversitesi merkezinde Slovenya Enerji Ekonomisi Derneği'nin kurulmasının kararlaştırıldığını aktardı.

Slovenya'daki temaslarının ardından Hırvatistan'a geçen IAEE heyeti, burada da kamu ve özel sektör temsilcileri ile bir araya geldi

Hırvatistan'daki toplantıda, TANAP'ın devamında, Trans Adriyatik Boru (TAP) hattına eklenecek bir kol ile Hırvatistan'a gaz ulaştırılması yönünde geliştirilen projelerin ve bölge ülkelerindeki siyasi durumun değerlendirildiği bildirildi.

Hırvatistan'da gelecek yıl nisan ayında, doğalgaz jeopolitiği, Hırvatistan'ın gaz koridoru olması ve boru hatlarında olası rotaların tartışılacağı bir konferans düzenlenmesi noktasında mutabık kaldıklarını belirten Kumbaroğlu, "Bu konferansta, TANAP'ın devamında TAP'a bağlanması öngörülen Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ üzerinden geçecek hattı ve Hırvatistan'ın sıvılaştırılmış doğalgaz gazifikasyon terminali projesini masaya yatıracağız" ifadesini kullandı.

Kumbaroğlu, "Enerji politikalarında son dönemde yaşanan gelişmeler, Türkiye'yi çok önemli bir enerji üssü yapmakla kalmayacak, aynı zamanda Slovenya ve Hırvatistan gibi ülkelerin enerji koridoru olmasında da önemli rol üstlenecek" şeklinde konuştu.

Haber Ara