Dolar

32,5957

Euro

34,8077

Altın

2.495,31

Bist

9.457,19

Husiler: Suudi Arabistan jetini düşürdük

İran destekli Husiler, Suudi Arabistan'a ait bir savaş jetini düşürdüklerini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-21 10:34:10

Husiler: Suudi Arabistan jetini düşürdük

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Mepanews'in haberine göre
Yemen'de İran'ın desteklediği Husi grubu (Ensarullah Hareketi) ülkenin kuzeybatısındaki Saada ilinde Suudi Arabistan'a ait F-15 tarzı bir savaş jetini düşürdüğünü açıkladı.

Husi grubunun medya organı olan Mesira kanalının yaptığı açıklamada, "ülkenin kuzeybatısındaki Saada ili kuzeyi semalarında uçmakta olan Suudi Arabistan'a ait F-15 tarzı savaş jeti, hava savunma birimlerimiz tarafından uygun bir silah ile hedef alındıktan sonra Suudi Arabistan'ın Necran iline düştü" ifadeleri kullanıldı.

RİYAD'DAN AÇIKLAMA YOK

Suudi Arabistan yönetimi, Husilerin savaş jetini düşürdüğünü açıklamasının ardından konu ile ilgili bir resmi açıklama yapmış değil.

RİYAD'A DÜN FÜZE SALDIRISI YAPILMIŞTI

İran'ın desteklediği Husiler, geçtiğimiz gün de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı kendi geliştirdikleri "Burkan-2" balistik füzesiyle hedef aldıklarını açıklamıştı. Sonrasında yazılı bir açıklama yayınlayan Arap Koalisyonu Husilerin attığı füzenin havadayken imha edildiğini duyurmuştu.

NELER YAŞANDI?

Eski Devlet Bakanı Berik, Cumhurbaşkanı Hadi'nin yayımladığı aynı kararnameyle Zubeydi ile birlikte nisan sonunda görevden alınmıştı.

BAE Dışişleri Bakanı Enver Karkaş, kendilerine yakın bu iki ismin azledilmesine "Gerçek problem, kişisel, ailevi ve partisel çıkarın, vatanın menfaatinin üzerinde tutulmasıdır" ifadeleriyle tepki göstermişti.

Değişikliklerle ilgili kararnameden iki gün sonra Suudi Arabistan yönetimi, Hadi'yi Cidde'de ağırlayarak Yemen hükümetine daimi desteğini yineleyince, Karkaş bu kez Suudi Arabistan ile BAE'nin Yemen konusundaki tutumunun net ve uyumlu olduğu yönünde açıklama yapmıştı.

Suudi Arabistan'ın tavrı ile BAE'nin konuya ilişkin ilk tepkisi, iki ülke arasında Yemen konusunda anlaşmazlık çıktığı iddialarını gündeme getirmişti.

YEMEN'DE DURUM

Husiler ile Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana'nın denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Meşru yönetime karşı darbe yapan İran destekli Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Salih güçlerinin Yemen ordusu ile girdiği çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla Yemenli hayatını kaybetti, yaklaşık 3 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

(HABERLERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFLARA TIKLAYINIZ)

624394

3_117

Haber Ara