Dolar

32,5077

Euro

34,7725

Altın

2.424,18

Bist

9.724,84

Husi'lere ateşkes çağrısı

BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed, Cenevre'deki Yemen müzakerelerine ilişkin siyasi sürece tekrar dönülmesinin önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 10:12:58

Husi'lere ateşkes çağrısı

AA'da Betül Yürük, Ensar Fırat'ın haberine göre,  Husilerle kaldıkları otelde görüştükten sonra basına açıklama yapan Ahmed, sürecin zor olacağı konusunda gerçekçi olmak gerektiğini ancak sorunları bütün boyutlarıyla kararlı ve istekli şekilde Cenevre'de ele almaya başlayacaklarını belirtti.

Ahmed, "Cenevre'ye bu sabah 22 kişiyle gelen Sana heyetine BM'deki görüşmelere sadece 10 kişi katılmaları gerektiğini açıkladık; 7 kişiden oluşan bir heyet ve 3 danışman. İki taraf arasında eşitlik olmalı. Hem Yemenliler hem de uluslararası toplum Cenevre görüşmelerinden barışçıl bir çözüm çıkmasını bekliyor" diye konuştu.

"Siyasi sürece tekrar dönülmesi önemli bir başlangıç ve bu başarı küçümsenmemeli" ifadesini kullanan Ahmed, taraftarlarla yapılacak görüşmelerin, ülkedeki insani krizi ve şiddeti azaltması, "Husi milisleri ile faaliyetleriyle Yemen'de yıkıcı rol oynayan eski rejimin liderlerine silah ambargosu getirilmesine" ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin 2216 sayılı kararının uygulanmasına olanak sağlaması temennisinde bulundu. 

Tarafların bir araya gelip gelmeyeceği sorusuna Ahmed, "İki tarafın da bazı noktalarda taviz vermesi gerekiyor ki hedefe ulaşılabilsin, yarın bu konuları detaylıca görüşeceğiz. Yemenlilerin sorunu kendi arasında çözmesi gerekiyor, çözmek için de çaba harcaması gerekiyor" yanıtını verdi.

Ahmed, Yemen halkının çok zor durumda olduğuna dikkati çekerek, ramazan ayına girerken taraflara ateşkes çağrısı yaptı. 

Haber Ara