Dolar

32,5228

Euro

34,8283

Altın

2.477,18

Bist

9.530,47

'Hürmüz Boğazı'ndan İran petrolü geçmezse başkalarının petrolü de geçemez'

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 'İran petrolü Hürmüz Boğazı'ndan geçmeyecekse başkalarının petrolü de katiyen bu boğazdan geçmeyecek' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-28 11:06:53

'Hürmüz Boğazı'ndan İran petrolü geçmezse başkalarının petrolü de geçemez'

Tahran'da 23. Uluslararası Kitap Fuarı'nın kulisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Hürmüz Boğazı gerilimine değindi. Bakıri, 

Hürmüz Boğazı'nda güvenliğin sürmesi ve boğazın açık tutulmasını istediklerini, diğer ülkelerin petrol ve ürünleri bu boğazdan geçtiği gibi İran'a ait ürünlerin de Hürmüz Boğazı'ndan geçmekte olduğunu kaydetti.

Bakıri, "Hürmüz Boğazı'nı birisi güvensizleştirirse muhakkak ona karşı koyacağız ve eğer petrolümüz Hürmüz Boğazı'ndan geçmeyecekse muhakkak başkalarının petrolü de bu boğazdan geçmeyecek" dedi.

"KAPATMA NİYETİNDE DEĞİLİZ AMA BAŞKA ÇARE KALMAZSA YAPABİLİRİZ"

Pars Today'in aktardığına göre Genelkurmay Başkanı, bunun Hürmüz Boğazı'nın kapatılması anlamına gelmediğini ve boğazı kapatma niyetleri olmadığını, ancak düşmanların düşmanlığının bundan başka bir çareye yer bırakmayacak kadar artması halinde Hürmüz Boğazı'nı tamamen kapatma gücüne sahip olduklarını vurguladı.

BOĞAZ TRAFİĞİNDE RUTİN İŞLEMLER SÜRÜYOR

Bakıri, her gün Amerikan savaş gemileri, petrol tankerleri ve ticaret gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçerken boğazın güvenliğinden sorumlu olan Devrim Muhafızları'nın sorularını yanıtladığını ve dün kadar bu durumun devam ettiği ve bu bağlamda Hürmüz Boğazı'ndaki rutin işlemlerde bir değişiklik olduğunu gösteren bir işaretin olmadığını vurguladı.

CEVAD ZARİF: BOĞAZI KAPATMA İNİSİYATİFİ ORDUDA

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Hürmüz Boğazı'nı kapatma kararının Dışişleri Bakanlığının değil, ordunun inisiyatifinde olduğunu söylemişti.

 

Haber Ara