Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

'Hürkuş: Göklerdeki Kahraman' filmi 25 Mayıs'ta vizyonda

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-22 15:10:49

'Hürkuş: Göklerdeki Kahraman' filmi 25 Mayıs'ta vizyonda
Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş'un hayatını beyaz perdeye taşıyan "Hürkuş: Göklerdeki Kahraman" filmi 25 Mayıs'ta vizyona girecek.

Yönetmenliğini Kudret Sabancı'nın üstlendiği, senaryosunu Savaş Korkmaz'ın kaleme aldığı filmin basın gösterimi, Kanyon AVM'de gerçekleştirildi.

Pilot Vecihi Hürkuş'u Hilmi Cem İntepe'nin canlandırdığı yapımda, Gizem Karaca, Bora Akkaş, Miray Daner, Ali Nuri Türkoğlu, Birol Ünel, Cem Uçan, Eray Türk, Efecan Dianzenza, Gurur Aydoğan, Hakan Yufkacıgil, Levent Can, Murat Arkın, Perihan Ünlücan, Rıza Akın, Zeyno Eracar ve Bahadır Yenişehirlioğlu rol aldı.

Eğrikapı Prodüksiyon'un yapımcılığında, 15 milyon lira maliyetle tamamlanan filmde, 18 süpervisor yer aldı. Hollywood yapımlarında kullanılan lazer tarama teknolojisinin de kullanıldığı yapımın efektleri ise 82 görsel tasarımcı tarafından hazırlandı.

- Vecihi Hürkuş

İlk Türk uçağını yapan, Türkiye'nin ilk özel havayolu şirketini kuran, TBMM tarafından üç kez takdirname verilen, İstiklal Madalyası sahibi bir kahraman olan Vecihi Hürkuş, 1896'da İstanbul'da dünyaya geldi.

Üç yaşındayken babasını kaybeden Hürkuş, gençlik döneminde gönüllü olarak Balkan Harbi'ne katıldı. Birinci Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'nda vatan uğruna hayatını sayısız kez tehlikeye atan Hürkuş, 1916'da Yeşilköy'deki Tayyare Mektebi'nden mezun oldu.

Vecihi Hürkuş, 1917'de atandığı Kafkas cephesinde bir uçak düşürerek, Türkiye'nin uçak düşüren ilk pilotu oldu ve burada bir saldırıda yaralanarak Ruslara esir düştü. Azerbaycanlı Türklerin yardımıyla esir olduğu Nargin Adası'ndan yüzerek kaçıp İstanbul'a ulaşan Hürkuş, Milli Mücadele'ye katıldı.

Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi Hürkuş, Türk Hava Kurumu'nun kurucuları arasında yer aldı, Türkiye'nin ilk paraşütçülük okulunu açtı, ilk havacılık dergisini çıkardı.

Vecihi Hürkuş, 16 Temmuz 1969'da Ankara'da yaşamını yitirdi.


Haber Ara