Dolar

32,3145

Euro

35,1153

Altın

2.288,86

Bist

9.048,33

Hükümetten Mısır ile normalleşmek için Mursi şartı

Numan Kurtulmuş Mısır ile ilişkiler konusunda yabancı basının sorularını yanıtladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-14 17:26:53

Hükümetten Mısır ile normalleşmek için Mursi şartı

TİMETURK I HABER MERKEZİ
DETAY HABER

Konya'da düzenlenen Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı'na katılan Numan Kurtulmuş, yabancı basının sorularını yanıtladı. Kurtulmuş Mısırlı bir gazetecinin "Mısır halkı Türkiye'yi çok seviyor ve Türkiye ile iyi ilişkiler istiyor. "Mısır'daki siyasi rejim bizim, Türkiye'nin değil, o kararı biz veririz" diyorlar. Neler söyleyebilirsiniz?" şeklindeki sorusunu cevapladı.

İşte cevabı:

"MISIR'IN İÇİŞLERİNE KARIŞMADIK"

Biz Mısır ve Türkiye halkının iki kardeş ülke, iki kardeş millet olduğunu, arada kalbi, hissi bağlar olduğunu biliyoruz. Soruyu bu bağlamda çok hissi bri şekilde sorduğunuz için teşekkür ederim.

Türkiye olarak siyasetimizi geliştirirken asla Mısır'ın içişlerine karışmak gibi bir gayret içerisinde olmadık. Demokrasi tecrübesi -Mısır'la kıyasladığımızda- çok daha fazla tecrübesi olan bir ülkenin çocukları olarak endişe duyuyoruz. 5 kere darbe oldu bizde aynı Mısır'daki gibi. Parlamento kapatıldı. Bunların hiçbirisinin Türkiye'ye zerre miktar faydası olmadı. Her darbenin ülkemizi 30-40 yıl geriye götürdü. Mısır'a da diyoruz ki "Ey kardeş Mısır halkı bu darbenin size de faydası olmayacaktır."

"MISIR İLE NORMALLEŞMEK İSTİYORUZ"


"Mısır'da kim başa geçecek?" Bu bizim işimiz değil. Biz bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizin normalleşmesinden yanayız. Zaten hiçbir problemimiz olmayan Mısır halkı ile ilişkilerimizi normalleştirmek isityoruz. Fakat bunun için Mısır'ın "kabul edilmez hususlarda iyileşme sinyalleri vermesi" lazım.

KURTULMUŞ'TAN MURSİ ÇIKIŞI

Mesela, seçilmiş Cumhurbaşkanı ve seçilmiş kişilerin idam cezasına çarptırılması kabul edilemez. Mısır, darbenin kötü sonuçlarından bir an önce sıyrılmalı. Demokrasiye dair adımların süratle atıldığını göstermeli.

Böyle olursa, biz de Türkiye-Mısır siyasi ilişkilerinin normalleşmesi için oturur konuşuruz. Sorun biz ve Mısır hükümeti arasında da değldir. Sorun, Mısır halkı ve darbe yönetimi arasındadır.

Haber Ara