Dolar

32,5044

Euro

34,8154

Altın

2.489,20

Bist

9.547,09

'Hükümet için her şartı zorlayacağız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, mazbata töreninin ardından koalisyon çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 14:24:20

'Hükümet için her şartı zorlayacağız'

7 Haziran seçimlerinin ardından AK Parti'nin Kocaeli'den seçilen 6 milletvekili mazbatasını aldı. AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Zeki Aygün, İlyas Şeker, Mehmet Akif Yılmaz, Cemalettin Kaflı ve AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan beraberlerinde ilçe başkanları ve bazı ilçe belediye başkanları ile birlikte mazbata almak için Kocaeli Adliyesi'ne geldi. AK Parti Kocaeli milletvekilleri mazbatalarını Kocaeli İl Seçim Kurulu Başkanı Hakim Ahmet Turan Yıldız ile kurul üyeleri Hakim Yusuf Coşkun ve Hakim Yılmaz Boyraz'ın elinden aldılar.

Mazbata töreni çıkışında bir açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Artık Türkiye'de dün akşam itibariyle Yüksek Seçim Kurulu, kesin sonuçları açıkladı. Bu kesin sonuçlardan sonra 258 milletvekili ile Ak Parti yine birinci parti olarak seçimden çıkmış oldu ki, en yakın parti yüzde 24,6 oy oranıyla ve 132 milletvekiliyle Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Üçüncü ve dördüncü partinin 80'er milletvekili var ama Milliyetçi Hareket Partisi'nin yüzde 16,2'lik bir oy oranı bulunuyor. Bu tablo hiçbir partiye tek başına iktidar imkanı vermiyor. Türkiye'de hükümetin de bir an önce kurulması gerekiyor. Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması açısından partilerin en kısa sürede bir uzlaşmayı sağlaması gerekiyor. Bu çok önemli. Özellikle bölgemizde yaşanan olaylar Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması noktasında her birimizi çok daha dikkatli, çok daha temkinli, çok daha uzlaşmaya yakın hareket etmemizi gerektiriyor. Biliyorsunuz, Suriye'deki gelişmeler son dönemde çok hızlandı. Türkiye'nin burada bir emrivaki ile karşılaşmaması için şu anda mevcut hükümet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bu süreçte yeni hükümetin de en kısa sürede kurulmasını önemsiyoruz. Burada hiçbir partinin ortaya kırmızı çizgi koymasının doğru olmadığını düşünüyorum. Partilerin kendi aralarında hiçbir şekilde ön şartsız olarak bir araya gelip hükümetin oluşumu için gerekli çabayı, gayreti göstermesi ülkemizin geleceği açısından önemli. Ben bir uzlaşı kültürünün oluşması gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bu gayretler boşa çıkmaz ve Türkiye bir koalisyon hükümetini en kısa sürede kurar diye temenni ediyorum” dedi.

Koalisyon hükümetinin kurulması noktasında AK Parti'nin duruşuna da değinen Bakan Işık, “AK Parti olarak bizim tavrımız çok net. Biz bir koalisyon hükümetinin kurulması için her türlü şartı zorlayacağız. Milletimizin mesajı; ‘Bir koalisyon hükümetini kurun' mesajıdır. Bu mesajın aksine hareket etmemizi hiç kimse beklemesin. Ak Parti bir koalisyon hükümetinin kurulması için samimi olarak son derece güçlü çalışmalarını yürütüyor. Bunu da sonuna kadar bir koalisyon hükümetinin kurulması için sürdüreceğiz. Bugünkü tablo AK Parti'nin dışında olduğu bir koalisyon hükümetini mümkün kılmıyor. Şu ana kadar yapılan bütün liderlerin açıklamaları AK Parti'nin dışında olduğu bir koalisyon hükümetinin kurulmasının mümkün olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla biz de kendi sorumluluğumuzun bilincinde ama Türkiye'nin özellikle önümüzdeki süreçteki sorunlarını çözecek bir hükümetin oluşumu için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Bütün bu iyi niyetle, samimiyetle yapılan çalışmaların sonucunda bir koalisyon hükümetinin kurulması Türkiye için büyük bir kazanım olur. Bu noktada biz böyle bir sonucun çıkmasına çok seviniriz. Ancak bütün bu şartların sonucunda bir koalisyon hükümeti kurulamazsa o zaman anayasanın emrettiği şekilde bir erken seçim de kaçınılmaz olur” ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara