Dolar

32,4213

Euro

34,7883

Altın

2.496,73

Bist

9.693,46

Hükümet 5 milyona yakın İsveçliyi uyardı: Savaşa hazır olun

İsveç hükümeti, halkın evlerine bir savaş öncesinde neler yapılması gerektiğine dair broşür gönderdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-22 12:28:31

Hükümet 5 milyona yakın İsveçliyi uyardı: Savaşa hazır olun

TIMETURK | ÇEVİRİ

"Om krisen eller kriget kommer" (Kriz ya da savaş gelirse) başlıklı broşürler, insanların temel ihtiyaç malzemeleri olan gıda, su ve ısıyı nasıl koruyacağı açıklanıyor. Aynı zamanda sinyallerin ne anlama geldiği, nerelerde bomba sığınakları bulabilecekleri ve ülkenin genel savunmasına nasıl katkı sunabilecekleri anlatılıyor.

SİBER SALDIRILAR, TERÖR SALDIRILARI, İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ, SAHTE HABERLER

Yirmi sayfalık broşürde siren sesleri, savaş uçakları ve evlerine kaçışan insanlar resmedilirken, İsveçliler siber saldırıların yanı sıra terör saldırıları ile iklim değişikliğinin tehlikelerine karşı da uyarılıyor. Sahte haberlerin tanınmasıyla ilgili bir sayfa da broşürde yer alıyor.

1_23

BİRÇOK ÜLKEDEN GÜVENLİ OLSAK DA...

The Guardian'ın haberine göre “İsveç birçok ülkeden güvenli olsa da halen bizim güvenliğimiz ve bağımsızlığımıza da tehditler var” denildikten sonra, “Hazır olursanız büyük bir krizle mücadelede ülkenin hareket kabiliyetini geliştirmeye katkıda bulunacaksınız” ifadeleri yer alıyor.

İLK KEZ İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DAĞITILMIŞTI

Benzer broşürler İsveç'te ilk defa 1943 yılında 2. Dünya Savaşı'nın doruk günlerinde dağıtılmıştı. Güncellemeler ise bütün halka 1961 yılına kadar dağıtılırken yerel ve ulusal hükümet yetkililerine 1991'e kadar dağıtılmaya devam edildi.

2_22

RUSYA'YA KARŞI NATO'YA KATILMA İHTİMALİ TARTIŞMALARI

Yayın ise güvenlik ve NATO'ya katılma ihtimali üzerine yapılan tartışmalara denk geldi. Bu tartışmaların 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi öncesinde, son zamanlarda ise Rus uçak ve denizaltılarının İsveç hava sahasıyla kara sularına sızma girişimleri sonrası yoğunlaştığı aktarıldı.

İsveç bir başka ülke ile 200 yıldan fazla süredir savaş halinde değil. Broşürde saldırıya uğrarasak “Asla vazgeçmeyeceğiz. Direnişi etkileyerek durdurulmasına yönelik tüm bilgiler sahtedir” ifadelerine yer verildi.

Haber Ara