Dolar

32,5941

Euro

34,8190

Altın

2.412,01

Bist

9.645,02

Hüda-Par'dan çözüm süreci açıklaması

HÜDA PAR sözcüsü Sait Şahin, çözüm süreci ile ilgili olarak 'HDP de serbest bırakılmalı. Eğer siyaseti önceliyorsa, çözüm masasında oturmalı, şiddeti benimsiyorsa PKK ile birlikte muhatap alınmalı' açıklamasında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-13 18:04:28

Hüda-Par'dan çözüm süreci açıklaması

Doğruhaber'in haberine göre, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Sait Şahin, dün İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda sivillere yönelik gerçekleştirilen canlı bomba saldırısını lanetlediklerini bildirdi.

"Sultanahmet saldırısını lanetliyoruz"

HÜDA PAR olarak, kim veya kimler tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin masum sivillere yönelik gerçekleşen her eylemin lanetlenmesi gerektiği yönündeki prensiplerini anımsatan Şahin, " Masum sivillere yönelik gerçekleşen her eylem bizce lanetli bir eylemdir ve lanetlenmesi gereken bir eylemdir. Dünkü eylemde bu çerçevede gerçekleşen bir olaydır" dedi.

"Savaşın Türkiye'ye taşıması çok tehlikeli"

Saldırının arkasında kimlerin olduğuna da değinen Şahin,  "Dün itibariyle kimlik açıklamalarına gidildi. Suriye uyruklu olduğu ifade edildi. Suriye'de 5 yıldır birçok devlet ve örgütün müdahil olduğu bir iç savaş var. Çok sayıda örgüt ve devletin müdahil olduğu bir savaşın elbet de komşu ülke olma hasebiyle Türkiye'ye yansımaları olacaktır. Savaşın Türkiye'ye taşıması mahiyetinde gerçekleşen bu tür eylemler, tabi ki çok tehlikeli gelişmelerdir" değerlendirmesinde bulundu.

"Saldırıyla Türkiye ve Almanya hedef alındı"

Saldırının bir diğer boyutunun Alman turistlerin hedef e alındığını söyleyen HÜDA PAR yetkilisi Şahin, "Alman içişleri bakanı her ne kadar Almanların hedef alındığına dair bir bulguya rastlanmadığını ifade etse de, bence burası da sorgulanması lazım. Bu saldırıyla sanki iki ülke hedef alındı. Biri Türkiye -Türkiye'nin hedef alınmasını ayrıca değerlendirmek lazım-,  saldırının Türkiye'de gerçekleşmiş olması Türkiye'nin hedef alındığını gösteriyor. Ölenlerin çoğunun Alman uyruklu olması Almanya'nın da bir şekilde hedef alındığını gösteriyor. Bu belki bir yorum olarak görülebilir. Son günlerde dikkat ederseniz, Köln'deki yılbaşı taliyle birlikte özellikle mültecilere yönelik Almanya'nın sert tedbirler almasına yönelik baskılar vardı. Başbakan Merkel de bu yönde bazı açıklamalarda bulundu. Avrupa ülkeleri içerisinde mültecilere sıcak kapı aralayan en önde ülke Almanya. Ayrıca Müslüman nüfusun yoğunluğundan dolayı İslam ile daha iç içe olan bir ülkedir Almanya. Açıkçası, bu saldırı üzerinden mültecilerin Almanya ve Avrupa'daki varlıkları sorgulanması isteniyor" dedi.

"Devlet çözüm için iki masa kurmalı"

HÜDA PAR lideri Zekeriya Yapıcıoğlu'nun, bölgedeki çatışmalı sürecin sona erdirilmesiyle ilgili dün Haber Türk'te hükümete yaptığı çözüm çağrısının çok önemli olduğunun altını çizen Şahin, "Türkiye'nin bir Kürt meselesi vardır ve Kürt meselesi maalesef halen çözüme kavuşturulmuş bir mesele değildir. Kürt meselesi sistem-devlet kaynaklı bir meseledir. Ama son çatışmalar PKK kaynaklı çatışmalardır. Dolayısıyla ikisini bir birinden ayırmamız lazım. Çatışmalı ortamda bu meseleye yaklaşırken, hakikaten akıllıca politikalar üretmek lazım. Genel Başkanımızın ortaya atmış olduğu fikir, gerçekten çok önemli bir fikirdir. PKK şehir içlerinden temizlenmeli, şehir içindeki milislerini ya çekmeli yada Devlet hukuk dairesi içerisinde bunlarla mücadele ederek şehirleri temizlemeli. Ama sokağa çıkma yasaklarıyla, orantısız güç kullanarak, hukuk dışına çıkarak ve bölge halkını mağdur ederek değil. Hukuk içerisinde bölge halkını bir şekilde güvenceye alarak, sahiplenerek, mağduriyetini gidererek bu mücadeleyi sürdürmeli. Ama bu meseleyi de devlet çözmeli. Kürtlerin haklarını ayrıca vermeli.

"HDP serbest bırakılmalı"

Bu konuda masa kurulacaksa, Kürt meselesinin çözümü için bir masa kurulmalı, bunun dışında sonuçta ortada silahlı bir örgüt var ve bu örgütle çatışmalı bir süreç yaşanıyor. Bunun içinden silahsızlanmak için PKK ile şiddet konusunda ayrı bir masa kurulmalı. HDP de serbest bırakılmalı, eğer siyaseti önceliyorsa, siyaset üzerinden çözüm üretecekse, Kürt meselesine çözüm amaçlı kurulan masaya oturmalı, yok şiddeti destekleyecekse, şiddetin arkasında yer alacaksa PKK ile aynı masada muhatap alınmalı" önerisinde bulundu.

Haber Ara