Dolar

32,5863

Euro

34,8427

Altın

2.506,94

Bist

9.673,52

Hong Kong'ta 'Çin karşıtı öğretmenleri ihbar' kampanyası!

Çinli youtube fenomeni Cua Chiu-fai, binlerce anne ve babayı, öğrencilerini Çin'e karşı nefretle doldurmaktan ve onları protesto için sokaklara dökmeye çağırmaktan suçlu bulunan öğretmenleri izlemesi ve ihbar etmesi çağrısında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-26 19:16:42

Hong Kong'ta 'Çin karşıtı öğretmenleri ihbar' kampanyası!

Çeviri-Analiz Haber

YouTube kanalını kullanan Cua, "Yeni Nesilimize Yardım Edin" adlı bir girişimin parçası olarak ebeveynleri ve diğer gönüllüleri kaydettiğini söylüyor. Ekim ayı sonlarında yayınlanan bir videoda, geçen yıl Hong Kong'u kasıp kavuran gösteriler sırasında genç öğrencileri tuğlaları toplamaya yönlendiren “öğretmen gibi görünen insanlar”ın resimlerini görmekten bahsediyor.

“Bu öğretmenlerin lisanslarının iptal edilmesi gerekiyor” diyen Cua, kanalında: "Eğer bir öğretmenseniz ve öğrencilerinizin burayı belirli sözde siyasi pozisyonlar için yok etmesini sağlarsanız, bu kesinlikle kabul edemeyeceğimiz bir şey” diyor.

Cua'nın başlattığı Çin yanlısı kampanya, Hong Kong'daki bazı Pekin yanlısı siyasi figürlerin de desteğini kazandı. Şehrin öğretmenlerini hedef almak, Çin liderleri tarafından geçen yılın bazen şiddet içeren demokrasi yanlısı gösterilerden sonra şehrin asi gençliğini eğitmek için daha geniş bir planın parçası haline geldi.

Polis tarafından Reuters'e verilen rakamlara göre, geçen yıl Haziran ile bu yıl arasındaki dönemde tutuklanan 9 bin 200 protestocunun yaklaşık % 40'ı öğrenciydi. Şehrin eğitim sekreterine göre bunlardan 1.635'i 18 yaşın altındaydı. İlk ve orta dereceli okullardan yaklaşık 100 öğretmen ve personel de tutuklandı.

a78adb8e-2556-11eb-8a46-f186a810a22a_image_hires_124653

“Hong Kong gençliğine Çin vatanseverliğini aşılamak”

Pek çok genç Hong Kong'lunun iktidardaki Komünist Parti'ye ve onun yeniden yükseltilen Çin vizyonuna düşmanlık göstermesinden endişe duyan Çin yönetimi, yeniden eğitime yöneldi. Parti'nin on yıllarca süren iç muhalefeti bastırma taktiği ise denenmiş ve test edilmiş bir taktik. Amaç, Hong Kong'un gençliğini Çin'e sadık vatandaşlar haline getirmek.

Hong Kong siyasi figürleri, öğretmenler, okul müdürleri ve Çin anakarasındaki yetkililerle yapılan görüşmelerin yanı sıra yeni eğitim materyallerinin gözden geçirilmesi, okul müfredatının, öğretim görevlilerinin, sınavların ve müfredat dışı faaliyetlerin Pekin'in hedefinde olduğunu ortaya koyuyor.

Pekin'in Hong Kong meseleleriyle ilgili en büyük düşünce kuruluşu olan Çin Hong Kong ve Makao Araştırmaları Derneği başkan yardımcısı Lau Siu-kai, ilk talimatın genç Hong Kongluları yasalara saygılı vatandaşlara dönüştürmek ve ardından onlara “milli gurur” aşılamak olduğunu söylüyor. Siu-kai, “Öğrencilere ülkenin güvenliği ve çıkarlarına zarar verecek hiçbir şey yapmamaları söylenmelidir, bir vatanseverlik duygusu geliştirmek istiyoruz” diyor.

Reuters'in haberine göre iki Çinli yetkili, 2022'de görev süresi sona erecek olan İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam'ın döneminde, Hong Kong'da kapsamlı bir eğitim reformu olmasını beklediklerini söyledi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer eğitim reformları ile öğretmenlerin daha fazla izleneceğini belirtti.

Hong Kong Eğitim Bürosu, diğer ülkelerde olduğu gibi “öğrencilerin ulusal kimlik duygusunu geliştirmenin” önemli bir eğitim hedefi olduğunu söyledi. Büro, ulusal eğitimin "öğrencilerin ülkemizin tarihi, kültürü ve gelişimi hakkındaki bilgilerini artırmayı hedefliyor. Ulusal güvenliğin önemi konusundaki farkındalıklarının yanı sıra, böylece içlerinde ülkeye aidiyet duygusu gelişiyor" açıklamasında bulundu.

S.A.M-Hong-Kong-37

Öğretmenlerin korkusu

Eğitim kampanyası, eski İngiliz kolonisi olan Hong Kong'un siyasi kontrolünü güçlendiren daha büyük bir projenin çok önemli bir parçasıdır. Geçtiğimiz aylarda Çin, korkulan devlet güvenlik ajanlarının Hong Kong'a yerleştirilmesine izin veren, demokrasi yanlısı önde gelen isimleri tutuklayan ve yasama meclisi seçimlerini erteleyen sert bir ulusal güvenlik yasası çıkardı.

Yasama Konseyi'nde eğitim sektörünü temsil eden demokrasi yanlısı bir milletvekili olan Ip Kin-yuen, hükümetin köklü değişiklikleri haklı çıkarmak ve kontrolü artırmak için eğitim sisteminin "iflas etmiş" resmini çizdiğini söyledi. Ip, hareketlerin öğretmenler arasında korku uyandırdığını söyledi.

Eylül ayında, bir Hong Konglu öğretmen, Hong Kong'un sınıfta bağımsızlığını desteklemekle suçlandıktan sonra öğretmenlik lisansını kaybeden ilk kişi oldu. Bu durumu yorumlayan veren Hong Kong yetkilisi Carrie Lam, “çürük elmaların” eğitim sisteminden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bu ayın başlarında, Eğitim Bürosu ikinci bir öğretmenin lisansını iptal etti ve öğrencilere, İngiltere'nin "Çin'de afyonu ortadan kaldırmak için Afyon Savaşını başlattığını" söylemek de dahil olmak üzere sınıftaki tarihi gerçeği çarpıttığını söyledi.

"Afyon Savaşı"

1839-1942 yılları arasındaki Birinci Afyon Savaşı'nda Britanya, Çin'in İngiliz tüccarların hâkim olduğu ülkedeki afyon ticaretini durdurmasının ardından askeri harekât başlatmıştı. Söz konusu savaş, yabancı güçlerin ülkeyi sömürgeleştirdiği ve sömürdüğü bir "aşağılama yüzyılı"nın başlangıcı olarak gören Pekin için özellikle hassas.

Ip, yaptığı açıklamada, öğretmenin bir hata yaptığını, ancak cezanın "orantısız" olduğunu söyledi. İki öğretmenin kimlikleri ise açıklanmadı.

Hong Kong eğitim sistemini denetleyen Eğitim Bürosu, "Öğretmenler bilgiyi aktarmada ve öğrencilerin karakterini beslemede hayati bir rol oynuyor. Öğrencilerin çıkarlarını korumak için tüm eylemler profesyonel bir bakış açısıyla alınır ve siyasetle hiçbir ilgisi yoktur” açıklamasında bulundu

Öğretmenlerin artan incelemesinin bir etkisi var. Hong Kong Ortaokul Müdürleri Derneği'nin fahri icra sekreteri Michael Wong ise, Haziran ayında ulusal güvenlik yasasının dayatılmasının ardından birçok müdürün hükümetin, ebeveynlerin veya halkın baskılardan korkmaya başladığını söyledi.

İntikamdan korkan iki öğretmen, Uygurların Doğu Türkistan'da toplu olarak tutuklanması gibi karmaşık uygulamalardan uzak durmayı planladıklarını söyledi. Hassas konular söz konusu olduğunda, öğrencilerin eğitimlerinin son yıllarında aldığı yurttaşlık dersi olan liberal çalışmalar için yeniden revize edilmiş ders kitaplarına sıkı sıkıya bağlı kalmayı planladıklarını söylediler.

Şehrin eğitim bürokrasisi tarafından denetlenen revizyon, yeni öğretim yılı öncesinde tamamlandı. Bu ders kitaplarından ikisi gözden geçirildiğinde, çok sayıda değişiklik olduğunu gösteriyor. Tamamlanan bölümler, Pekin'i eleştirildiği ilgili bölümler şöyle;

* Hong Kong'daki ana trafik arterlerini kapatan 2014 demokrasi yanlısı protestolara atıfta bulunan sivil itaatsizlik ile ilgili bir bölüm tamamen silindi. “Ddemokratik kamp" artık "düzen karşıtı kamp" olarak adlandırılıyor.

* Komünist Parti'nin meşruiyetine meydan okuyan 1989 yılında Tiananmen öğrenci protestolarına yapılan atıflar kaldırıldı.

* Gone, Hong Kong liderinin genel oy hakkı değil, birkaç kişi tarafından seçilmesi hakkında sorular yönelten bir çizgi filmdir.

* Yerel Hong Kong kimliğinin yükselişine ve Pekin'in şehre yüksek derecede özerklik sağlayan “iki sistemli tek ülke” yönetim modeline karışmasına ilişkin bir bölüm de silindi.

Eğitim Bürosu, yayıncıların liberal çalışmalarda ders kitaplarının son incelemesi için gönüllü olduğunu söyledi.

Liberal çalışmalar dersi veren Karen Wong, meslektaşlarına danıştığını ve hukukun üstünlüğü, Çin'in siyasi sistemi ve diğer tartışmalı konular hakkında gözden geçirilmiş ders kitaplarından ayrılmamaya karar verdiklerini söylüyor. Şimdiye kadar birçok öğretmen kendi tasarımlarını kullandı.

Wong, "Şimdi ders kitaplarını daha yoğun kullanacağız çünkü daha güvenli. Ancak Ebeveynlerin veya öğrencilerin hangi terimlerin veya hangi kelimelerin yetkililere bildirileceği hususunun net olmadığını söyledi.

Eğitim Bürosu, incelemenin liberal çalışmalarla düzenlenen ders kitaplarının "kalitesi ve doğruluğu konusunda halkın endişelerinin artması" nedeniyle başlatıldığını söyledi.

Eğitim Bakanı Kevin Yeung liberal çalışmalar programında bir dizi değişikliği duyurdu. Hong Kong hükümetinin web sitesinde yayınlanan açıklamalara göre Yeung, düzenlediği basın toplantısında, kurs içeriği yarıya indirilecek ve onaylanmış ders kitaplarının bir listesi oluşturulacak.

Cevap modelleri

Yetkililer ayrıca sınav sorularını da inceliyor.

Hong Kong'daki düşünce kuruluşundan Lau, sınavların müfredattaki içerik değişikliklerini güçlendirmesi gerektiğini ve öğrencilerin Çin anayasası ve Hong Kong'un yönetim modeli gibi konuların doğru yorumlarını vermeye teşvik edildiğini söyledi.

Hong Kong'da yaşayan Lau, “Doğru türden ders kitapları veriyorsunuz ve ardından kamu sınavı sorularına örnek yanıtlar veriyorsunuz. Öğrenciler, o zaman "hangi cevapların sınavlarda puan alabileceğini bilecekler” ifadesini kullandı.

Çin'in liderleri için, Hong Kong'daki gençlerin önderliğindeki protestolar, Komünist Parti için tehlikeli bir dönemin - iktidarı kısa süre sarsan öğrenci liderliğindeki Tiananmen protestoları- sinir bozucu olarak karşılanmıştı. Protestolar bastırıldıktan sonra, Parti 1991 yılında anakarada bir vatansever eğitim kampanyası başlattı. Öğrencilere sürekli olarak Çin'in "aşağılama yüzyılı"nı ve Komünist Parti'nin yabancı güçleri püskürtmede ve ulusal egemenliği yeniden sağlamadaki rolünü hatırlatıldı.

h_56385869

“Çin vatanseverliği”

Denver Üniversitesi'nde eğitim kampanyasını inceleyen bir profesör olan Zhao Suisheng, projenin inanılmaz derecede başarılı olduğunu söylüyor. Zhao, "Bugün Çin'de gençler arasında milliyetçi duygular hakim. Bu, vatansever eğitimin sonucudur. Onlara yalnızca sahip olmalarını istedikleri bilgiler verildi ve diğer tüm bilgiler engellenmeye çalışıldı” şeklinde konuştu.

Daha önce Hong Kong'da bu tür bir programı tasarlamak kolay olmamıştı. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, şehre 2007 yılında yaptığı ziyarette, gençler arasında güçlü bir ulusal kimlik duygusunun teşvik edilmesi çağrısında bulundu. Yerel yönetim, ulusal eğitime daha fazla para tahsis ederek fon akışını açtı.

Bununla birlikte, vatanseverlik duygusunda anında bir sonuç alınamadı. 2012'de on binlerce öğrenci, veli ve öğretmen hükümetin zorunlu bir milli eğitim konusunu tanıtma girişimini protesto etti ve hükümet geri adım attı.

Ulusal eğitim finansmanı konusundaki hükümet kayıtlarının analizi, ulusal eğitimin artmaya devam ettiğini gösteriyor. 2018-19 öğretim yılında hükümet, öğrenci ve öğretmen değişim programları için 15 milyon dolar ve ana karada “kardeş okul” olan 634 okula 12 milyon dolar hibe harcadı.

Ancak geçen yıl gerçekleşen protesto dalgasının gösterdiği gibi, bu çabaların çok az etkisi oldu.

Zhao, “Hong Kong'da vatanseverlik eğitiminin uygulanması zor olacaktır çünkü Komünist Parti anakarada var olan çok iyi organize edilmiş, yapılandırılmış ve hiyerarşik bir sisteme sahip değil. Hong Kong halkı dışarıdan gelen bilgilere "özgürce erişebilir" ve "uluslararası toplumun Hong Kong konusundaki pozisyonları" gibi şeylerin farkında olmaya devam ederse, yetkililer düşüncelerini yeniden şekillendirmek için mücadele edeceklerdir” dedi.

Zhao şöyle devam etti;

“Zaten geri çekilme belirtileri var. Demokrasi yanlısı yasa koyucu Ip, hedef alınan öğretmenlere yardım etmek için yasal bir fon oluşturan 100.000 kişilik Hong Kong Profesyonel Öğretmenler Birliği'nin de başkan yardımcısıdır. Lisansları iptal edilen her iki öğretmenin davalarını üstlendiler. Bir öğretmen bu şekilde cezalandırılabilirse, diğer tüm öğretmenler aynı şekilde cezalandırılmaktan korkacaktır. İnsanların hala savaştığımızı fark etmelerini istiyoruz, belki farklı bir şekilde, ama direniş orada."

download_55

“Çin nefretiyle mücadele”

Savaşın diğer tarafında, eğitim gönüllüsü Cua gibi Pekin yanlısı Hong Kong'lular var. Okul sonrası bir özel ders merkezinde Çince öğreten Cua, Çin ve Hong Kong polisi ve hükümetine karşı nefretle mücadele etmek için öğretmen izleme girişimini başlattığını söyledi. Öğrencilerin, Çin'in son on yıllarda kaydettiği büyük ilerleme hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Cua, “Çin'den ne kadar nefret ederseniz edin, önce Çin'i anlamalısınız” dedi.

Cua, grubunun ebeveynlerden ve öğrencilerden bir öğretmen hakkında bir şikayet aldıklarında çalışma sayfaları, ev ödevleri ve kayıtlar gibi kanıtlar istediğini söylüyor. Bir okula yaklaşımda “yavaş hareket ederse”, Hong Kong Eğitim Bürosu'na şikayette bulunur.

Cua, YouTube kanalında referans verdiği tuğlaları toplayan öğrencilerin resimleri için, bunların geçen yıl protestolar sırasında bir WhatsApp grubunda paylaşılan bir videodan ulaştığını söyledi. Ancak olayların tam olarak nerede gerçekleştiğini hatırlayamadığını belirtti.

Altıncı sınıfta okuyan bir oğlu olan Cua, grubunun şu anda okullara “milli eğitimi ve ulusal kimliği güçlendirmek için” vereceği kurslar geliştirdiğini söyledi.

Cua oğlu için, "Geçmişte en çok endişelendiğim şey notlarının iyi olup olmamasıydı. Şimdi, neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlayıp anlamadığı, sadece ahlakı ve karakteri hakkında endişeleniyorum” dedi.

Reuters

Haber Ara