Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

Hong Kong'da Yasama Konseyi seçimleri, salgın nedeniyle bir yıl ertelenecek

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde eylülde yapılması planlanan Yasama Konseyi (Yasama Meclisi) seçimlerinin, koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle bir yıl erteleneceği bildirildi. Muhalefet ise hükümeti, salgını, seçimi geciktirmek için bahane olarak kullanmakla suçluyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-31 16:53:40

Hong Kong'da Yasama Konseyi seçimleri, salgın nedeniyle bir yıl ertelenecek

Hükümetin, artan koronavirüs vakaları nedeniyle Yasama Konseyi seçimlerini bir yıl erteleyeceğini duyuran Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam"Bugün yapmak zorunda olduğum duyuru, son yedi ay içinde vermem gereken en zor karar" dedi.

Lam, "Hakkaniyet ve kamu güvenliğiyle sağlık konusunu garanti altına almak istiyoruz ve seçimin açık, adil ve tarafsız bir şekilde yapıldığından emin olmalıyız. Dolayısıyla bu karar, esastır" diye konuştu.

Acil durum yönetmeliğine başvurulacağını aktaran Lam, hükümetin seçimlerin 5 Eylül 2021'de yapılması yönünde kararı verme konusunda Çin hükümetinin desteğine sahip olduğunu vurguladı.

Seçimleri erteleme kararının tamamen kamu güvenliği gerekçelerine dayanarak alındığını belirten Lam, kararın ardında hiçbir siyasi etkenin bulunmadığını kaydetti.

Muhalefet, seçimlerin ertelenmesine karşı

Muhalefetteki 22 milletvekilinden oluşan bir grup ise Lam'in duyurusu öncesinde hükümeti, salgını, seçimi geciktirmek için bahane olarak kullanmakla suçlayan bir açıklama yaptı.

Kamuoyunun yüzde 60'ını temsil eden görevdeki milletvekillerinin, seçimin ertelenmesine toplu olarak karşı çıktığının belirtildiği açıklamada, Hong Kong hükümetinin, seçimleri planlandığı gibi eylülde yapmak için salgın karşıtı yeterli önlemleri alma konusunda her türlü çabayı gösterme sorumluluğu olduğu kaydedildi.

Yasama Konseyi seçimleri en son 2016'da yapılmıştı

Hong Kong'da 70 sandalyeli Yasama Konseyi'nin 35 sandalyesi nispi temsil sistemiyle, coğrafi seçim çevresine göre ve genel oyla belirlenirken, 35'i ‘işlevsel seçim çevresi' adı verilen mesleki veya özel çıkar gruplarınca seçiliyor.

İşlevsel seçim çevreleri içinde ‘süper sandalye' adı verilen beşi ise, Belediye Meclis üyeleri arasından 15 üyenin önerisiyle gösterilen adayların yarıştığı genel oyla yapılan seçimle belirleniyor.

Hong Kong vatandaşları, yalnızca Belediye Meclisi üyelerini genel oyla belirliyor.

Bölgede Yasama Konseyi seçimleri en son Eylül 2016'da yapılmıştı.

Muhalif 12 aday seçimlerden menedilmişti

Hong Kong'da bu ay yaklaşık 600 bin kişi, Yasama Konseyi seçimlerinde yarışacak muhalefet adaylarını belirlemek için iki gün boyunca oy kullanmıştı.

Hong Kong hükümetinden bir sözcü, dün, seçim işleri komisyonunun muhalefetten 12 adayı Yasama Konseyi seçimine katılmaktan menettiğini ve bu kararı desteklediklerini belirtmişti.

Birden fazla partinin katılımından oluşan ‘demokrasi yanlısı kamp', eylüldeki seçimlerde Yasama Meclisi'nde çoğunluğu elde etmeyi amaçlarken, bazı aktivistler ise yetkililerin, bazı adayları seçim yarışından men edebileceğinden endişe ediyordu.

Genç demokratik aday Owen Chow, yetkililerin, sevmedikleri adayı ‘Ulusal Güvenlik Yasası' altında herhangi uygun bir sebep olmadan gözaltına alabilecekleri veya seçimlerden menedebilecekleri iddiasında bulunmuştu.

Vaka sayısı 3 bin 273'e ulaştı

Hong Kong'da son 24 saatte kaydedilen 121 yeni vakayla bölgedeki toplam koronavirüs vaka sayısı 3 bin 273'e yükseldi.

Bölgede, bugüne kadar salgın nedeniyle 27 kişi hayatını kaybetti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara