Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Honduraslılar neden göç ediyorlar?

Göçmen karavanları niçin Honduras’tan başlıyor?

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-21 12:11:20

Honduraslılar neden göç ediyorlar?

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Son dört ayda iki kere ABD'ye doğru yola çıkan bir göçmen karavanı Honduras'tan yolculuğa başladı. 5000'e yakın insan Guetemala'dan geçerek Meksika'ya ve aynı yolla Tijuana'ya ulaştı. Peki insanlar neden Honduras'tan kaçıyor. İşte belli başlı sebepler:

Latin Amerika'da organize suçları araştıran Insight Crime adlı bir web sitesinin verdiği bilgilere göre Honduras'ta adam öldürme vakaları 2011 yılında tavan yaptı. Ancak son yıllarda hızlı bir düşüş yaşandı. Son yaşanan katliam silsilesi ise Honduras'ın halen tehlikeli bir ülke olduğujnu gösteriyor.

Washington Ofis'in Latin Amerika Şubesi vatandaş koruma programı yöneticisi Adriana Beltran'ın verdiği bilgiye göre 2019 yılının ilk iki haftasında sekiz ayrı katliamda 30 kişi öldürüldü. 

Pew Research Center raporuna göre ise Honduraslılar ülkelerinden ayrılmalarıyla ilgili sıklıkla adam öldürme, çete şiddeti ve aile içi şiddet suçundan bahsediyor. Beltran, “Katliamlar ve süregelen şiddet insanların toplum içinde halen güvende hissetmediklerini ortaya koyuyor” dedi.

Honduras'tan kaçan birçok göçmen yoksulluğu da başlıca sebep olarak gösteriyor. ABD'de daha iyi ekonomik fırsatlar bulabilmeyi umuyorlar.

Honduraslıların yüzde 66'dan fazlası yoksulluk içinde yaşıyor. Dünya Bankası'na göre her beş kişiden biri aşırı yoksulluk içinde veya günde 1.90 dolardan daha az bir parayla yaşıyor.

Honduraslıların yüzde 96'sı iş bulmanın seyahatlerinde başlıca etken olduğunu belirtiyorlar. Öte yandan hükümet yolsuzlukları da çok yaygın. Beltran'a göre yolsuzluk derine yerleşmiş durumda ve bu da başlıca ülkeyi terk sebeplerinden biri.

Örneğin Kasım 2017'de Başkan Juan Orlando Hernandez'in yeniden seçilmesinin ardından çıkan ve seçimlerde yolsuzluğun eleştirildiği olaylarda 30'dan fazla insan öldürüldü.

Yakın bir zamanda onlarca politikacı kamuya ait milyonlarca dolar parayı politik amaçlar için kullanmakla suçlandı. Insight Crime'ın raporuna göre Devlet Başkanı Hernandez'in 2013 seçim kampanyası da bu yolsuzluğa dahil.

Beltran'ın ifadesiyle, "Yolsuzluk en yüksek düzeyli politikacılara kadar uzanmış” durumda. Bunun en açık örneği NPR'nin haberine göre Kasım ayında eski bir avukat ve Honduras'tan kongre üyesi olan Juan Antonio Hernandez'in Miami'de “Orta Amerika ülkesinden ABD'ye tonlarca kokainin kaçırılmasıyla, silahla işlenmiş suçlarla, makinalı tüfeklerin kullanılmasıyla ve federal ajanlara sahte açıklamalar yapmakla suçlanıyor.

Kaynak: azcentral.com

 

 

Haber Ara