Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Hollywood'ta irkcilik boykotunun golgesinde Oscar gecesi

Hollywood'ta irkcilik boykotunun golgesinde Oscar gecesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-28 13:01:07

Hollywood'ta irkcilik boykotunun golgesinde Oscar gecesi
Sinema dünyasının ünlü Oscar ödülleri bu yıl, ırkçılık boykotunun gölgesinde yapılacak.

ABD'nin Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu'nda siyahi komedyen Chris Rock'ın sunuculuğunda bu gece sahiplerini bulacak 88. Oscar Ödülleri, adayların belirlenmesinde beyaz sanatçılardan yana ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle protesto da ediliyor.

Ulusal Eylem Ağı'nın kurucusu ünlü siyahi papaz ve yurttaşlık hakları savuncusu Al Sharpton, önceki gün yaptığı açıklamada, "Hollywood'ta çeşitlilik, kapsayıcılık ve adalet" çağrısında bulunan protesto kampanyası başlatmıştı.

Halkı bu geceki ödül törenini televizyondan izlememe çağrısında bulunan Sharpton'un ayrıca, Dolby Tiyatrosu yakınındaki Hollywood Lisesi önünde yerel saatle 2.00'de (TSİ 21.00) protesto yürüyüşü başlatması da bekleniyor.

Benzer gösterilerin eş zamanlı Ohio, Michigan, New York ve Miami eyaletleriyle başkent Washington'daki televizyon istasyonları önünde de yapılması planlanıyor.

Yönetmen Spike Lee ve Will Smith'in eşi Jada Pinkett Smith'in, "Oscar Çok Beyaz (#OscarSoWhite)" etiketiyle Oscar törenlerine katılmayacağını açıklaması, ödüllerde ırkçılık tartışmalarının ivme kazanmasına neden olmuştu.

- Siyahiler 87 yıllık Oscar tarihinde 32 ödül alabildi

Başkentteki Howard Üniversitesinin "Doğruyu Söylemek Gerekirse (Truth be told)" adlı projesinin sonuçlarına göre, siyahi Amerikalı Denzel Washington'un aldığı 2 Oscar ödülü dahil, siyahiler 87 yıllık Oscar tarihinde toplamda sadece 32 ödül kazanabildi.

Hattie McDaniel, 1940 yılında Oscar ödülü alan ilk siyahi oldu.Bu durumu protesto edenler, Oscar adaylarının genellikle beyaz sanatçılardan oluşmasının nedeninin, adayları belirleyen jürinin "yaşlı ve beyaz erkeklerden oluşmasından" kaynaklandığını belirtiyor.Akademi yönetimi ise, yoğun tepkilerin ardından geçen ay, adayları seçen 6 bin 261 Akademi üyesi arasında beyaz olmayanlar ile kadın üye sayısını kademeli artırma sözü vermişti.
- Leonardo DiCaprio'nun ödül beklentisi
Öte yandan, Oscar gecesine, töreni sunacak siyahi komedyen Rock ile 12 dalda Oscar adayı gösterilen "Diriliş (The Revenant)" filmindeki rolüyle ilk Oscar beklentisi olan Leonarda DiCaprio'nun damgasını vurması bekleniyor.

Gecede "Diriliş"in yanı sıra "Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)" da 10 dalda Oscar adayı olarak gecede adından en fazla söz ettirmesi öngörülen filmler arasında yer alıyor.
Geçen yıl "En İyi Yönetmen" ödülü kazanan Meksikalı yönetmen Alejandro Inarritu ise, "Diriliş" ile bir kez daha ödül alması halinde iki yıl üst üste ödül kazanan ender yönetmenlerden biri haline gelecek.
- ABD Başkan Yardımcısı Biden törende
Hollywood'da, 1977'de "Rocky" filmiyle iki dalda Oscar adayı gösterilen ama bugüne kadar hiç Oscar kazanamayan 69 yaşındaki Sylvester Stallone'nin de "Creed: Efsanenin Doğuşu" filmiyle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında ödül beklentisi yüksek.
Ünlü müzisyen Elton John'un kurduğu AIDS Vakfı yararına 24 yıldır düzenlenen Oscar partisinde sahne alan Lady Gaga, Oscar gecesinde de sahneye çıkacak. Lady Gaga'nın Oscar sunumunu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden yapacak.
Türk asıllı yönetmen Deniz Gamze Ergüven tarafından Türkçe çekilen eleştirel "Mustang" filmi de Fransa adına "Yabancı Dilde En İyi Film" dalında Oscar için yarışacak.

Haber Ara