Dolar

32,5266

Euro

34,9114

Altın

2.425,12

Bist

9.722,09

Hollande'dan 'Fransa İslamı' açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 'Teröre karşı demokrasi' isimli sempozyumda konuştu. Hollande IŞİD'in tehditlerinden birçok Müslümanın etkilendiğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-08 17:35:38

Hollande'dan 'Fransa İslamı' açıklaması

Paris'te düzenlenen "Teröre karşı demokrasi" sempozyumunda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halka hitap etme fırsatı olduğunu söyledi. Hollande, "Gelecek aylarda ve yıllarda Fransa'nın imajının, ışıltısının, etki alanının bozulmasına müsaade etmeyeceğim." dedi.

Hollande'nin bu sözleri, kendisinin gelecek yıl nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde yeniden aday olacağı şeklinde yorumlandı.

"HER TARAFTA MÜSLÜMANLAR BU TERÖRİSTLERİN KURBANI OLDU'' 

Terörizmin demokrasi karşısında mutlaka yenileceğini kaydeden Hollande, IŞİD'in tehditlerinin devam ettiğini, bu tehditlerden ve saldırılardan en başta Müslümanların zarar gördüğünü belirtti.

Hollande, "Bize gelmeden önce kendi dinlerini hedef aldılar, her tarafta Müslümanlar bu teröristlerin kurbanı oldu." diye konuştu.

"BAŞARAMAMIZ İÇİN GEREKEN ŞEY, FRANSA İSLAMI'NIN İNŞASIDIR''


Son zamanlarda yaşanan tesettür mayosu yasağına ve İslam tartışmalarına değinen Hollande, özellikle aşırı sağın yasağın kanunlaştırılması çağrıları hakkında, "Aşırıcıların provokasyonları ile yapılan baskılar sonucu cumhuriyetin sınırlarının test edilmesine izin vermeyeceğim. Başarmamız için gereken şey, Fransa İslamı'nın inşasıdır." dedi.

İslam'ın laiklik anlayışı ile uygun olup olmadığı tartışmalarını da hatırlatan Hollande, "Benim yanıtım evet, açıkça evet. Müslüman yurttaşlarımızın çok büyük bir çoğunluğu, kamu düzenine zarar vermeden dinlerini uygulayarak her gün bize bunun kanıtlarını sunuyorlar." ifadesini kullandı.

Hollande, laiklik ilkesinin dine karşı devlet anlayışı olmadığına işaret ederek, "Sorun şu, yüzyıl önce kabul edilen laiklik prensibinin İslam ile uygun olup olmadığını bilmek. Şu an Fransa'nın ikinci dini haline gelen İslam'ın inanç ve kanun ayrılığını kabul etmesi mümkün müdür? Benim yanıtım evet." yorumunu yaptı.

Fransa'nın bir kimlikten öte bir fikir ve gelecek olduğuna değinen Hollande, son zamanlarda yaşanan tartışmalar üzerine ülkenin kendinden kuşkuya kapılma ve ayrışma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

"FRANSA İSLAMI''

Fransa'da İslam Vakfı adı altında müslümanları kontrol etmeyi amaçlayan hükümet "Fransa İslamı" adı altındaki açıklamaları Müslümanları rahatsız ediyor.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş, Fransa'da devlet eliyle "İslam reformu" girişimi ve yeni "İslam Vakfı" projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkenin kuzeyindeki Saint Etienne de Rouvray kentinde düzenlenen kilise saldırısı sonrasında camilere dışarıdan yardım yapılmasının yasaklanması tartışmalarının gündeme gelmesinin "anlamsız" olduğunu söyleyen Oğraş, “Fransa hukuk devletidir. Hukuk devletinde böyle bir yasaklama gerçekçi olamaz. İslam'a yönelik devlet eliyle reform girişimi seçim arifesinde yapılan siyasi bir hamle. Sadece Fransa'daki kamuoyunu rahatlatmak için 'devlet olaya el koyuyor' gibi bir algı var." dedi.
Fransa'da camilere dışarıdan gelen yardımların sınırlı olduğuna işaret eden Oğraş, "Zaten Fransa'daki camilerin finansmanının yüzde 99'u ülke içinden yapılıyor. Bir iki devletin verdiği sembolik destek dışında finansman ihtiyacını Fransa'daki Müslümanlar karşılıyor." diye konuştu.

Haber Ara