Dolar

32,5462

Euro

34,8395

Altın

2.434,18

Bist

9.722,09

Hollanda, Türkiye'nin iade ettiği zanlıyı yine elinden kaçırdı

Türkiye tarafından Hollanda'ya iade edilen bir zanlının, Hollandalı makamların savcılığın geç bilgilendirilmesi nedeniyle elinden kaçırdığı ortaya çıktı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 09:29:58

Hollanda, Türkiye'nin iade ettiği zanlıyı yine elinden kaçırdı

BBC Türkçe'nin haberine göre; Hollandalı makamlar Türkiye tarafından iade edilen bir zanlıyı daha elinden kaçırdı. Suriye'deki silahlı gruplara katılmak amacıyla Türkiye'ye giden N., Mayıs ve Temmuz aylarında Hollanda'ya iade edildi, fakat her iki seferde de Hollandalı makamlar zanlıyı elinden kaçırdı.

BRAHİUM EL BAKROUİ OLAYI YENİDEN YAŞANDI

Brüksel patlamalarının zanlılarından olan Brahium el Bakroui'i Temmuz 2015'de Türkiye iade edilmişti. Fakat zanlının Amsterdam'da serbest bırakılması siyasi tartışmalara neden olmuştu. Temmuz 2015'te Hollanda'ya iade edilen el Bakroui, Schiphol Havalimanı'ndaki pasaport kontrolünden geçtikten sonra izini kaybettirmişti. Kısa bir süre önce yeniden bu olaya benzer bir olay yaşandığı öğrenildi.

MAYIS AYINDA TESLİM EDİLMİŞTİ

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Ard van der Steur'un açıklamasına göre "N." diye söz edilen cihatçının amacı Suriye'deki silahlı gruplara katılmak. Bu nedenle Türkiye'ye uçtuğu belirtildi. Türkiye tarafından gözaltına alınan zanlı, mayıs ayında Hollanda'ya iade edilmişti. Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda pasaportuna el konulan zanlı, hükümet yetkililerinin savcılığı geç bilgilendirmesi nedeniyle serbest bırakıldı.

KİMLİKLE TÜRKİYE'YE UÇUŞ

Hollanda'dan Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere, pasaporta gerek duyulmadan sadece kimlik kartı ile seyahat edilebiliniyor. Amsterdam'dan karayoluyla Almanya'ya geçen cihatçı, bu kez kimlik kartını kullanarak, Düsseldorf üzerinden yeniden Türkiye'ye uçtu. Türk makamları, Hollandalı cihatçıyı ikinci kez gözaltına alarak Temmuz ayı başında yeniden Hollanda'ya iade etti.

İKİ KERE TESLİM EDİLDİ

Türk makamlarınca ikinci kez Hollanda'ya teslim edilen cihatçı, bu kez Hollanda tarafından tutuklanarak cezaevine kondu. Bakan van der Steur, pasaportuna el konulan cihatçının kimlik kartı ile seyahat edebilmesini "kabul edilemez" diye değerlendirdi. Bakana göre, bu tür durumlarda zanlılara seyahati kısıtlayan farklı bir kart verilmesi gerektiğini söyledi. Hükümet, bu yönde bir düzenlemeyi gündemine aldı.

BRÜKSEL SALDIRILARI

İade konusunu parlamentoya taşıyan Demokratlar 66 Partisi (D66), Türkiye tarafından teslim edilen cihatçı konusunda Hollanda makamlarınca savcılığın neden geç bilgilendirildiğini öğrenmek istiyor. Parti, otoritelerin gözünden kaçan başka terör zanlısı bulunup bulunmadığını da sordu. Ancak Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı bu sorulara yanıt vermedi. D66 lideri Alexander Pechtold, daha önce de Türkiye tarafından iade edilen bir zanlının, elektronik posta iyi kontrol edilmediği için Hollanda tarafından salıverildiğini ve bu kişinin Brüksel'deki saldırılara katıldığını anımsattı.

Haber Ara