Dolar

32,5654

Euro

34,8827

Altın

2.435,61

Bist

9.645,02

Hollanda Dış İşleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek

Referandum döneminde Türk siyasetçilerine yasak koyan Hollanda ilişkileri tekrar geliştirmek için Hollanda Dış İşleri Bakanı Stef Blok yarın Türkiye'ye ziyarette bulunacak.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-02 14:53:44

Hollanda Dış İşleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Mart 2017'de Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumu öncesinde Türk siyasetçilerin ülkedeki mitinglere katılmasını engellemesi nedeniyle çıkan diplomatik krizin ilişkilerde normalleşmeye dönmesinden sonra yarın Türkiye'yi ziyaret edecek.

Türkiye ziyareti öncesinde soruları yazılı yanıtlayan Blok, "Ziyaretimin amacı, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin düzeldiğine işaret etmek." ifadesini kullandı. Görüşmelerinde güvenlik, göç ve ekonomi gibi konuların ele alınacağını kaydeden Blok, "Her ilişkide olduğu gibi her zaman üzerinde anlaşamadığımız konular da bulunuyor. Bu ziyaret aynı zamanda bu konuları gündeme getirmek ve bu alanlardaki endişeleri ele almak için mükemmel bir fırsat sunuyor" değerlendirmesini yaptı.

"İlişkilerimiz için geçmişe takılıp kalmak yerine geleceğe odaklanıyoruz"

Blok, Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri normalleştirme sürecinde neler yaptıklarını anlatırken şunları ifade etti:

"Ülkelerimiz, ilişkilerimiz için geçmişe takılıp kalmak yerine geleceğe odaklanmanın çok önemli olduğuna karar verdi. İlişkileri düzeltmenin önemli unsurlarından biri diplomatik temasların en üst seviyede yeniden tesis edilmesi oldu. En önemli diplomatlarımızdan biri olan Marjanne de Kwaastenie'yi Türkiye'ye büyükelçi olarak gönderdik. Türkiye'nin de çok bilgili bir büyükelçiyi (Şaban Dişli) Hollanda'ya atadığını görmekten mutluyuz. Buna ek olarak, Türkiye'ye ziyaretim iki ülke için de önemli konulara eğilmek amacıyla iletişim kanallarını ardına kadar açık tutmak istediğimizin belirgin bir işaretidir."

İki ülke arasındaki iş birliği potansiyelini değerlendiren Blok, Türkiye ve Hollanda'nın özellikle terörle mücadele dahil olmak üzere güvenlik, göç ve ticaret konularında birbirine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Blok, şöyle devam etti:

"Bütün bu alanlarda daha ilerlemiş iş birliği hedefliyorum. Ekonomiden bahsedecek olursak, bu alanda büyük potansiyel görüyorum. Türkiye, AB'ye yakın konumdaki büyük bir pazar ve burada Hollandalı şirketlerin ticaret ve yatırım yapması için birçok imkan var. Ayrıca, elverişli ve yenilikçi iş iklimiyle Hollanda da Türk şirketlerinin yatırım yapması bakımından iyi bir yer olabilir. Hollanda'nın, sürdürülebilir kalkınmadan yaşanabilir kentlere ve daha üretken ve verimli bir tarım sektörünün oluşturulmasına kadar Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı zorluklara birçok çözümü var."

Hollanda Dışişleri Bakanı ayrıca eğitim ve kültür alanlarında karşılıklı iş birliğinin önemine vurgu yaparak, "Türk öğrenciler, Hollanda'daki üniversitelere giderek artan şekilde rağbet ediyor. Daha fazla akademik değişim programı için de hala imkan bulunduğunu düşünüyoruz. Kültürel değişimde de çok fazla potansiyel var. Son bir yıldır, özel olarak çocuklara odaklanarak, Hollanda kültürünü sadece Ankara ve İstanbul'a değil, Anadolu'nun diğer yerlerine de getirmek için çalışıyoruz" dedi.

Haber Ara