Dolar

32,5837

Euro

34,8026

Altın

2.514,10

Bist

9.693,46

Hollanda'da Srebrenitsa soykırımının 23. yılı anıldı

Hollanda'da, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yapılan soykırımda hayatını kaybedenler anıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-11 20:12:35

Hollanda'da Srebrenitsa soykırımının 23. yılı anıldı

Lahey kentinde Hollanda Parlamentosu önündeki Het Plein Meydanı'nda 6 kurum tarafından 23 yıldır geleneksel düzenlenen anma programına yaklaşık 500 kişi katıldı.

 

Kadınlardan oluşan koronun ilahiler seslendirdiği programda, Srebrenitsa'da katledilen ve yeni defnedilen 35 kişi için gıyabi cenaze namazı kılındı.

 

Tören öncesi, Bosna Hersek'te 1995'teki Srebrenitsa soykırımından kaçmak isteyen sivil Boşnakların kullandığı ve halk arasında "ölüm yolu" olarak da nitelendirilen güzergahta soykırım kurbanları anısına düzenlenen Barış Yürüyüşü'nü temsilen 11 kilometrelik yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe katılanlar, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önünden geçti. 

De Roggewoning Spor Parkı'nda başlayan yürüyüş, törenin yapıldığı Het Plein Meydanı'nda son buldu.

Duygu dolu anların yaşandığı programda, Bosna Hersek'te Potoçari Anıt Mezarlığı'na yeni defnedilen soykırımda hayatını kaybeden 35 kişinin isimlerinin yazılı olduğu beyaz balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Bosna Hersek'in Lahey Büyükelçişi Mirsada Colakovic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Srebrenitsa soykırımının 23. yılında halen kurbanlara ait ceset ve kemiklerin aranmasının çok acı verici olduğunu söyledi.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda kayıplar için yapılan çalışmalardan bahseden Colakovic, "Bu çok acı verici. Herkese soruyorum. Neden bunlar yaşandı? Bir insanın başka dini ya da başka ismi olduğu için mi?" ifadelerini kullandı.

Yaşanan soykırımın tanınması gerektiğini belirten Colakovic, "Komşu ülkelerimizle barış içinde yaşamanın arayışı içerisindeyiz. Fakat hakikatler bilinmeden iyi bir geleceğimiz olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

O döneme tanık olan ve sonrasında Hollanda'ya göç eden Devleta Sabanagic de yaşananların tarifinin zor olduğunu ve hatırladıkça hala içinin titrediğini dile getirdi.

Sabanagic, babasının savaşta yaşadığı travma sonucu depresyona girdiği ve bu yüzden yaşamını yitirdiğini ifade ederek, benzer olayların tekrar yaşanmaması temennisinde bulundu.

Haber Ara