Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

Hollanda'da koalisyona 'dördüncü' aranıyor

Hollanda'da genel seçimlerin üzerinden 55 gün geçmesine rağmen koalisyon hükümeti hala kurulamadı- Rutte liderliğindeki VVD tarafından yürütülen görüşmelerde iki parti ile büyük ölçüde anlaşma sağlanmasına rağmen dördüncü parti henüz bulunamadı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-09 11:58:51

Hollanda'da koalisyona 'dördüncü' aranıyor
Hollanda'da 15 Mart'ta yapılan genel seçimlerin üzerinden 55 gün geçmesine rağmen koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik görüşmeler sürüyor. Meclisteki siyasi partilerden Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ve Demokrat 66'nın (D66) yanına koalisyon hükümetini oluşturmak için aranan dördüncü parti ise henüz netleştirilemedi.

Koalisyonu kurmakla görevlendirilen önceki hükümetin Sağlık, Sosyal Yardımlaşma ve Spor Bakanı Edith Schippers, genel seçimlerde en fazla oyu alan VVD, CDA, D66'nın yanı sıra dördüncü parti olarak Yeşil Sol (GL) ile müzakerelere devam ediyor.

Schippers, koalisyon kurma çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, öncelikle üzerinde uzlaşılması kolay olan konuların ele alındığını ancak müzakerelerin tıkanmaması için zor meselelerin henüz gündeme gelmediğini ve görüşmelerin yavaş ilerlediğini kaydetti.

VVD lideri Mark Rutte, müzakereler hakkında içerik olarak bilgi vermezken "Bu dörtlü koalisyon hükümetinin kurulmasına güven duyuluyor. Güven olmasaydı zaten görüşmeler devam edemezdi. Koalisyon kurulması gerçekleşecek mi? Bu soruya yanıt vermek için henüz erken." değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet kurma görüşmelerinin uzun sürmesini hiç kimsenin istemediğini belirten Rutte, "Bu görüşmeleri 2012 yılındaki koalisyon müzakereleri ile karşılaştırmak doğru olmaz. O zaman iki parti arasında müzakereler yapılıyordu. Şimdi ise farklı görüşlere sahip dört partiyle müzakere ediliyor." ifadelerini kullandı. Hollanda'da 2012 yılında yapılan genel seçimlerden sonra iki partiden oluşan koalisyon hükümetinin kurulması 54 gün sürmüştü.

Son seçimler sonrası VVD 33, Özgürlük Partisi (PVV) 20, CDA 19, D66 19, Sosyalist Parti (SP) 14, GL 14, İşçi Partisi (PVDA) 9, Hristiyan Birlik Partisi (CU) 5 ve Denk Partisi 3 milletvekili ile parlamentoda temsil ediliyor. Çok partili Hollanda'da hükümet kurulması müzakerelerinin uzun sürmesi bekleniyor.

Hükümet kurmak için GL ile yapılan müzakerelerden sonuç alınamaması halinde VVD, CDA ve D66'nın, 5 milletvekiline sahip CU ile koalisyon hükümeti kurmaya çalışması öngörülüyor.

Genel seçim sonucunda 150 sandalyeli mecliste 20 milletvekilliği elde ederek ikinci büyük siyasi parti olan Geert Wilders'in liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisiyle (PVV) ise ülkedeki hiçbir siyasi parti koalisyon kurmak istemiyor.


Haber Ara