Dolar

32,5826

Euro

34,8210

Altın

2.504,88

Bist

9.693,46

Hollanda'da çocuklara ötanazi yasallaştı

Hollanda hükümeti, 1-12 yaşları arasındaki ölümcül hastalığı olan çocuklar için ötenaziye izin veren yasayı onayladı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-14 17:32:57

Hollanda'da çocuklara ötanazi yasallaştı

Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, ötanazi uygulamasıyla ilgili yasadaki değişiklikle birlikte bazı çocukların "umutsuzca ve dayanılmaz bir şekilde acı çekmesinin" önleneceğini söyledi.

Hollanda'da ötanazi uygulaması, 12 yaşından büyük çocuklar için yasal ve hasta ve ebeveynlerinin zorunlu onayı gerekiyor. Ebeveyn izni ile bir yaşına kadar olan bebekler için de yasal görülüyor.

Ancak 1- 12 yaşları arasındaki ölümcül hastalar için bir hüküm yoktu.

Muhalefet itiraz etti

Karar, dört partili iktidar koalisyon hükümetinde yeni tartışmaları tetikledi. Muhafazakâr Hıristiyan partilerden de güçlü bir muhalefet gösterildi.

Hükümetin planı onaylamasının ardından, Bay de Jonge, uygulama için yeni düzenlemeler hazırlayacağını söyledi. Uzmanlar tarafından yapılacak yeni bir araştırma sonucu çıktığı takdirde bu hususta değişikliğe gidilebileceğini belirtti.

De Jonge parlamentoya yazdığı bir mektupta, "Çalışma, umutsuzca ve dayanılmaz bir şekilde acı çeken ve yakın gelecekte ölecek olan, tedavi edilemeyecek şekilde hasta çocukların ebeveynleri ve doktorları arasında aktif bir yaşamın sonlandırılmasına alınacak karara ihtiyaç olduğunu gösteriyor" dedi.

Ebeveyn ve en az iki doktor onayı şartı

Bakan de Jonge, sözkonusu uygulamadan yılda yaklaşık 5 veya 10 çocuğun etkileneceğini gösterdiğini sözlerine ekledi. Bakan ayrıca, mevcut yasaların değiştirilmesine gerek olmadığını, ancak doktorların bu yaş aralığındaki birine onaylanmış ötanazi uyguladıkları için kovuşturma yapılmayacağını belirtti.

Bakan, “12 yaşın üzerindeki çocuklarda olduğu gibi, önerilen yasa değişikliği kapsamında ebeveyn onayı gerekecektir. Hasta aynı zamanda "dayanılmaz ve sonsuz acı çekiyor" olmalı ve en az iki doktor raporu gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Değişikliğin önümüzdeki birkaç ay içinde uygulanması bekleniyor.

Ötenazi 2002'den bu yana Hollanda'da yasal ve komşu Belçika aylar sonra Hollanda'yı takip etti.

İki ülke, çok katı koşullar altında da olsa uygulamayı yasallaştıran dünyadaki ilk ülkeler oldu.

2014 yılında Belçika, ölümcül derecede hasta ve büyük acı çekiyorlarsa ve ebeveynlerinin rızası varsa gönüllü çocuk ötanazisine izin veren ilk ülke oldu. Hollanda kısa bir süre sonra aynı kuralı 12 yaşın üzerindeki çocuklar için uygulamaya koydu.

BBC

Haber Ara