Dolar

32,5676

Euro

34,6759

Altın

2.491,76

Bist

9.524,59

Hollanda'da Çavuşoğlu'na engel olma girişimleri

Seçime giden ülkede ırkçı propagandanın etkisi ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun konuşması engellenmeye çalışılıyor- Hükümet düzeyinde konuşmanın engellenmesi için yoğun bir çalışma var- Hukukçular, hükümetin konuşmayı yasaklama yetkisinin olmadığını belirtiyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-05 00:02:21

Hollanda'da Çavuşoğlu'na engel olma girişimleri
Hollanda'da hükümet çevreleri başta olmak üzere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun referandum etkinliğine katılmasını engelleme çabalarına tepki geldi.

Hollanda basınında çıkan haberlere göre hükümet, Çavuşoğlu'nun konuşmasını engellemek için hukuki araştırmalar yaptırıyor. Referandum etkinliğinin yapılacağı Hoogvliet'in bağlı olduğu Rotterdam'ın belediye başkanı ile görüşme içerisinde olduklarını belirten Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, "Konu ile alakalı henüz son söz söylenmedi." dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Türkiye devleti ile sıkı görüşme içerisinde olduklarını, etkinliğe katılmaktan kendilerinin vazgeçmelerini beklediğini söyledi.

Hükümetin yasaklama yetkisi olmadığını belirten Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı Ejder Köse, etkinliğin sadece kamu güvenliği tehlikesi çerçevesinde, organize edilen şehrin belediye başkanı tarafından yasaklanabileceğini aktararak Hollanda hükümetinin konuşmayı yasaklama çabalarına tepki gösterdi.

AK Parti Rotterdam Bölgesi Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı Mustafa Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hollanda'nın demokratik bir devlet olduğuna inandığım için böyle bir yasağın geleceğine ihtimal vermiyorum." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu'nun Hoogvliet kentinde referandum etkinliğine katılacağını öğrenmesi üzerine cuma akşamı Hollanda Başbakanı sosyal medya üzerinden şu sözleri paylaşmıştı: "Türk yetkililerden aldığımız bilgiye göre Hollanda'da referandum etkinliği organize edileceğini öğrendik. Ancak biz buna sıcak bakmıyoruz. Başka ülkelerin siyasilerinin gelip bizim ülkemizde siyaset yapmasına izin veremeyiz."

Bunun üzerine Çavuşoğlu Antalya'da yaptığı konuşmada, "Hiç kusura bakmayın, hiçbiriniz bizi engelleyemezsiniz. İstediğimiz yere de gideriz, vatandaşlarımızla da buluşuruz, toplantımızı yaparız." demişti.

Hollanda, 15 Mart'ta genel seçimlere gidiyor. Geert Wilders'in lideri olduğu ırkçı Özgürlük Partisi'nin seçimden birinci parti çıkma ihtimali, hükümeti de aşırı sağ söylemlere yöneltti. Çavuşoğlu başta olmak üzere Türkiye'den siyasilerin referandum konuşmalarına izin verilmek istenmemesinin temelinde, seçime yaklaşılırken aşırı sağ oyların kazanılmak istenmesi yatıyor.

Haber Ara